Zdravlje

Najveći izvještaj SZO o stanju mentalnog zdravlja u svijetu od početka vijeka

“Izvještaj upozorava na veliku patnju širom svijeta”…

Svjetska zdravstvena organizacija, WHO - TRT.com.tr

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je na globalnu transformaciju zaštite za mentalno zdravlje prilikom objave najvećeg izvještaja o stanju mentalnog zdravlja u svijetu od početka vijeka, koje pokazuje da su depresija i anksioznost porasle za 25 posto samo u prvoj godini pandemije virusa korona.

Gotovo milijarda ljudi ili gotovo svaka osma osoba u svijetu živjela je 2019. godine, prije početka pandemije, s problemima mentalnog zdravlja, a osobe s teškim mentalnim bolestima umiru 10 do 20 godina ranije od ostatka populacije, upozorava se u izvještaju, piše Hina, prenosi Index.hr.

“Izvještaj upozorava na veliku patnju širom svijeta”

SZO upozorava da ulaganje u mentalno zdravlje nije poraslo u godinama pandemije, pa je samo dva posto nacionalnog budžeta posvećeno mentalnom zdravlju, odnosno manje od jedan posto cjelokupne međunarodne pomoći.

Mark Van Ommeren iz odjeljenja za mentalno zdravlje u SZO rekao je da ovaj izvještaj upozorava na veliku patnju širom svijeta, napominje agencija France Presse. Ističe se da je stanje još teže za ljude koji žive u zonama sukoba, gdje se procjenjuje da svaka peta osoba pati od nekog problema mentalnog zdravlja.

Mladi, žene i osobe koje već imaju neku tegobu mentalnog zdravlja najteže su pogođeni kovidom i ograničenjima koje su vlade nametale. Izvještaj takođe upozorava na velika odstupanja između zemalja kad je riječ o pristupu mentalnom zdravlju, piše dalje AFP.
Najznačajniji uzroci depresije su seksualno zlostavljanje i maltretiranje u djetinjstvu

Više od 70 posto osoba koje pate od psihoze prima terapiju u zemljama visokog dohotka, ali samo 12 posto u zemljama niskog dohotka. Izvještaj poziva da se stane na kraj stigmatizaciji mentalnih bolesti te napominje da i danas 20 zemalja u svijetu kriminalizuje pokušaj samoubistva.

Neki od najznačajnijih uzroka depresije su se.sualno zlostavljanje i maltretiranje u djetinjstvu, navodi se u izvještaju te se poziva na rješavanje oba problema pomoću društvene brige, podrške porodicama u nevolji i programa socijalne i emocionalne edukacije u školama. Društvene i ekonomske nejednakosti, rat, klimatska kriza i zdravstvene prijetnje poput pandemije navode se kao faktori rizika za mentalne bolesti.

“Svako od nas ima doticaj s nekim ko ima problem s mentalnim zdravljem. Dobro mentalno zdravlje znači i dobro fizičko zdravlje i ovaj novi izvještaj daje uvjerljiv argument za promjenu”, rekao je generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus. “Ulaganje u mentalno zdravlje je ulaganje u bolji život i budućnost za sve”, istaknuo je Gebrejesus, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh