Zdravlje

Pet namirnica koje “čiste” i štite pluća

Ključ u održavanju zdravog organizma jeste izbalansirana ishrana i čišćenje tijela od nakupljenih otrova. Jako je važno da znate, da potpuno čišćenje pluća ne može se postići, ali možete se osloboditi dobrog dijela toksina uz pomoć određenih namirnica.

Đumbir - Blogspot.com

Koja je to hrana i šta ona sadrži?

1. Kukuruz šećerac – ova zdrava namirnica sadrži beta-kriptoksantin koji predstavlja snažan antioksidans i za njega se smatra da štiti pluća.

2. Bijeli i crni luk – ovo povrće ima mnoga pozitivna dejstva na cijeli organizam, a ujedno se smatra i dobrim “čistačem” pluća.

3. Đumbir – on sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala, vitamina B6, B12, magnezijum, natrijum, kalcijum, gvožđe i druge elemente. Zapravo, đumbir sadrži dosta sastojaka koji pomažu da se prljavština iz vazduha izbaci prije nego što iritira pluća, a takođe ima dobar uticaj i na cirkulaciju.

4. Origano- bogat je karvakolom i terpenom koji djeluju kao čistači pluća. Ova biljka nam pomaže kod zapaljenja i poboljšava prohodnost nazalnih kanala, te na taj način dosta pomaže cijelom respiratornom sistemu.

5. Ren – odličan je čistač organizma i ima antibiotsko i antikancerogeno dejstvo, za šta su zaslužni sastojci glikozid sinigrin i alil izotiocianat. U narodu se koristi za čišćenje krvi, brojne respiratorne probleme (najčešće u kombinaciji sa medom), izbacivanje kamena i pijeska iz bubrega, kao lijek protiv bolesti pluća, reume.

Ono što treba da znate jeste da ukoliko imate određenih problema sa digestivnim traktom ili alergijama najbolje bi bilo da se obratite ljekaru prije nego što krenete sa konzumiranjem neke od ovih namirnica. prenose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh