Zdravlje

Blagodeti koprive: Ovaj dar prirode obiluje vitaminima i mineralima

U prirodi postoji mnoštvo biljaka koje su samonikle, a koje imaju izuzetno bogatsvo sastojaka i mogu da budu od velike pomoći za zdravlje ljudi.

Kopriva - Zdravestvari.hr

Među njima jedna od svakako najpoznatijih jeste kopriva, koja se, mnogi smatraju, ne koristi u dovoljnoj mjeri s obzorom na njene prednosti i blagodeti po zdravlje, pišu Nezavisne.

Korpiva je široko rasprostranjena, zeljasta biljka koja raste na zapuštenim mjestima, uglavnom kao korov. Uspjeva na većem dijelu naše planete – u Evropi, Aziji, Africi i Sjevernoj Americi.

Najprepoznatljivija karakteristika ove biljke su srcoliki listovi prekriveni žarama, sa zelenim cvijetom.

Od davnina je smatrana jednom od najdragocjenijih biljaka koje u prirodi postoje. Stari Grci i Egipćani su koristili koprivu za masažu protiv reumatskih bolova i artritisa. Zanimljivo je da su ljudi još u bronzanom dobu od nje pravili tkanine.

Može se koristiti svježa – prerađena u jelima kao što su pite, čorbe, salate, kao i razne druge đakonije, a osušena je odlična za čaj.

Riznica gvožđa

Najčešće korišćeni dijelovi koprive su list i korjen. Zahvaljujući velikim količinama gvožđa, preporučuje se osobama koje imaju anemiju, a poznata je i po tome da smanjuje sklonost ka krvarenju.

Pored gvožđa, kopriva sadrži i kalcijum, magnezijum, fosfor i silicijum. Obiluje vitaminom C, ali zbog prirode lista koji žare ne koristi u svježem obliku, dok se termičkom obradom ovaj vitamin u velikoj mjeri gubi.

Pored vitamina C, kopriva sadrži u značajnoj mjeri i vitamine A, B2, B5 i K. U sastav koprive ulaze i tanini, karoten, lecitin i brojne amino-kiseline, bjelančevine i ugljeni hidrati, što je važnom za jačanje imuniteta.

Ublažava upalna stanja

Ovaj savršeni dar prirode ima antibakerijska, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje. Studije na ljudima su pokazale da primjena kreme od koprive ili konzumiranje proizvoda od koprive izgleda da ublažava upalna stanja, kao što je artritis, navodi Healthline.com.

Doprinosi zdravlju urinarnog trakta

Kopriva može pomoći u izbacivanju štetnih bakterija iz urinarnog trakta, što može biti od pomoći onima koji imaju benignu hiperplaziju prostate, koja uzrokuje povećanje prostate kod muškaraca. Ovo može izazvati bol ili druge probleme sa mokrenjem.

Za čaj od koprive dodajte u vodu listove ove biljke. Poslije ključanja ostavite da odstoji pet minuta.

Procijedite, blago prohladite i dodajte malo meda, cimeta ili stevije. U početku pijte samo jednu šoljicu čaja od koprive kako biste bili sigurni da nemate nikakve reakcije na njega.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh