Zdravlje

ČUDAN SIMPTOM SRČANOG UDARA JAVLJA SE U USTIMA: Ako primijetite da je “nešto” drugačije – odmah pozovite HITNU POMOĆ!

ČUDAN SIMPTOM SRČANOG UDARA JAVLJA SE U USTIMA: Ako primijetite da je “nešto” drugačije – odmah pozovite HITNU POMOĆ!

Promijenjen ukus u ustima može da bude simptom srčanog udara!

Osim stezanja u grudima koje je propraćeno mučninom, postoje i neki manje očiti signali koji upozoravaju na opasnost. Neobičan ukus u ustima može da ukaže na probleme sa kardiovaskularnim sistemom i predstavlja jedan od predznaka infarkta.

Najočigledniji znak infarkta miokarda je, naravno, oštar bol u grudima. Doktor Mark Perlrot je primijetio da simptomi srčanog udara mogu da uključuju gorušicu koja uzrokuje zadah i metalni ukus u ustima. “Nervoza” stomaka stomaka takođe može da bude jedan od znakova. Isto tako, predznaci srčanog udara su: osjećaj pritiska u grudnom košu koji se javlja periodično, nelagoda u gornjim udovima, otežano disanje, letargija, umor, vrtoglavica.

Specijalisti britanske organizacije “British Heart Foundation” savetuju pacijentima da prije dolaska hitne pokušaju da se umire i uzmu 300 miligrama aspirina. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh