Zdravlje

UMOR I BLAGA TEMPERATURA SU PRVI ZNACI: Reumatoidni artritis je autoimuna bolest, evo kako se otkriva i liječi

Reumatoidni artritis treba otkriti u što ranijoj fazi – kao i kod drugih autoimunih bolesti, rana terapija daje najbolje rezultate! Evo koji su simptomi..

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest – imuni sistem organizma napada zglobove i oni, zbog toga, postaju upaljeni. Obično su zahvaćeni zglobovi šaka, ručni zglobovi i oni na stopalima. Važno je prepoznati ovu bolest što pre kako bi se primenila odgovarajuća terapija.

Jedan od ranih znakova je umor koji je sve teže povezati s bolešću, jer smo svi hronično prezauzeti, neispavani i pod stresom. Međutim, morate reagovati ako osećate da ste umorni i kad se naspavate i par dana odmarate, ako vam taj umor otežava svakodnevne aktivnosti, radite s mukom, nemate snage čak ni za izlazak s partnerom u šetnju i smanjena vam je i seksualna želja. Moguće je da je takav umor, zapravo, reakcija tela na upalu zglobova.

Ta upala dovodi i do blago povišene temperature, a ona nekad i prethodi pojavi umora. Treći rani znak reumatoidnog artritisa je smanjenje telesne težine. Ponekad je to rezultat gubitka apetita, posledica umora i temperature.Kad se pojavi ukočenost, obično je pacijenti primete u jednom ili dva sitna zgloba – najčešće na prstima ruku. Ona nastupa polako, ali traje po nekoliko dana. Širi se i na celo telo, a oboleli se žale da je izražena ujutru, posle buđenja. Bol u stopalima bude naročito izražen pri podizanju na prste i hodanju u cipelama sa višom štiklom,piše Lepaisrećna

Uz bol, pacijent oseća toplotu u zglobovima, oni otiču, a na tim mestima je koža crvena.

Karakteristično je da su simptomi simetrični, odnosno da se javljaju na obe šake, na oba stopala. Ukoliko se ne leči, reumatoidni artritis dovodi do oštećenja i deformiteta, pa i invaliditeta. Upala se može proširiti i na druge organe – oči, srce, pluća.

Pored lekova koje će doktor prepisati, veoma je važno očuvanje pokretljivosti zglobova, a za to se koriste vežbe, kao i različite vrste kineziterapije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh