Zdravlje

5 vrsta namirnica koje pomažu u borbi protiv stresa

Stres je okidač za mnoge bolesti, a ako je hroničan, ugrožava i bijela krvna zrnca, što znači da je tijelo podložnije za viruse i bakterije. U borbi sa stresom značajan saveznik je i ishrana, odnosno namirnice koje unosite.

Smoothie - Ženskikutak.rs

Pravilna ishrana je od velike važnosti kada je u pitanju borba sa “bolešću savremenog čovjeka”, a ovo su namirnice koje će vam pomoći u apsorpciji stresa.

1. Bobičasto voće
Bobičasto voće prepuno je vlakana, vitamina i minerala. Jagode, borovnice, maline i kupine sadrže antioksidante koji se nazivaju antocijanini, a koji štite nerve i dobri su u borbi sa stresom.

2. Masne vrste ribe
Masne vrste ribe poput sardine, skuše i lososa bogate su omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D, koji su u prvoj liniji odbrane protiv stresa. Ne samo da su značajne za funkcionisanje mozga, već vam mogu pomoći i u borbi sa hroničnim stresom.

Postoje i studije koje potvrđuju vezu manjka omega-3 masti i povećanog nivoa depresije i anksioznosti.

3. Brokoli
Brokoli je veoma bogat magnezijumom, vitaminom C i folatima koji su dobri saveznici u borbi protiv lošeg raspoloženja.

Ovo povrće veoma je poželjno u jelovniku, jer njegov sastojak sulforafan snižava loš holesterol i krvni pritisak, a pokazalo se da ima snažna antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

4. Blitva
Jeftina namirnica, dostupna skoro tokom cijele godine, mogla bi da bude moćan borac protiv stresa. Procjenjuje se da oko 150 grama blitve sadrži oko 36 odsto magnezijuma, koji ima veoma bitnu ulogu u odgovoru našeg organizma na hronični stres.

Nizak nivo ovog minerala dovodi se u vezu sa stanjima kao što su anksioznost i napadi panike. Uporni stres snižava nivo magnezijuma u našem tijelu, a neka čorbica od mlade blitve mogla bi da bude pravi izbor poslije dugog i stresnog dana.

5. Jaja
Jaja su prirodni izvor više vrsta vitamina, minerala, amino-kiselina i antioksidanata nepohodnih da daju pravi odgovor na stres. Žumance je posebno bogato holinom, nutritijentom kog ima samo u nekoliko vrsta hrane. Smatra se da holin pomaže kontrolisanje gradnje holesterola.

Od pomoći je i prilikom odašiljanja nervnih impulsa, naročito onih koji se u mozgu koriste za formiranje pamćenja. Holin je, navode istraživači, borac protiv gubitka pamćenja u poznijim godinama. prenose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh