Zdravlje

Nekoliko savjeta za olakšanje ako vas bole koljena

Mnogi oblici bolova u koljenu su prolazni, ali nelagoda u tom predjelu ponekad može potrajati. Dobra vijest! Postoje vježbe i strategije koje možete koristiti kako biste se nosili s tom boli.

Voda u koljenu - Ordinacija.hr

Evo nekoliko savjeta koje preporučuju stručnjaci, prema HuffPostu.

Smanjite upalu
“Bol je često rezultat upale u nekom području”, rekla je dr Natasha Trentacosta, specijalistica za sportsku medicinu. Kada se pojavi bol u koljenu, često govori svojim pacijentima da pokušaju uzeti nesteroidni protivupalni lijek poput aspirina, ibuprofena ili naproksena.

“Slijedite uputstva na proizvodu i provjerite sa svojim doktorom kako biste bili sigurni da nema kontraindikacija”, rekla je.

Nemojte se odmarati (barem ne previše)
Lagana vježba zapravo može pomoći u bržem zacjeljivanju koljena u mnogim slučajevima.

“Kretanje pomaže u održavanju cirkulacije krvi, može povećati fleksibilnost i sprječava grčenje mišića”, rekao je dr Jacob Hascalovici.

Dodao je da se sigurno možete kretati uz dopuštenje svog doktora i da kretanje obično neće pogoršati većinu bolnih stanja koljena.

Stavite malo leda na koljeno
“Korištenje leda i hladnoće za smanjenje otekline i ublažavanje bolova koristi se dugi niz godina”, rekla je Trentacosta.

Predložila je primjenu leda 15-20 minuta, 3-4 puta dnevno u uslovima akutne povrede koljena.

“Ovo može pomoći u smanjenju bolova i oteklina u zglobu, osobito u prvih 48-72 sata od povrede”, objasnila je.

Potpora za koljeno
Malo dodatne potpore može učiniti svakodnevne aktivnosti ugodnijima. Ako morate klečati zbog posla ili bilo kojeg drugog razloga, stavite jastučić za jogu ispod koljena za dodatnu potporu.

Odradite trening snage
“Sretna koljena ovise o ravnoteži svih mišića oko njih, iznad i ispod njih”, objasnila je Joy Puleo, sertifikovana instruktorka pilatesa. Kako bi koljena ostala zdrava, Puleo je naglasila važnost balansiranja snage između unutrašnje i vanjske strane bedra, održavanja jakih i zdravih kvadricepsa i tetive koljena te rada na gluteusu.

Nosite steznik za koljeno
“Moderni prilagođeni steznici za koljena dizajnirani su da apsorbiraju nejednaku silu i ravnomjernije raspodijele težinu na koljeno”, rekao je dr Matthew Crooks.

Kada se nosi tokom aktivnosti, steznik za koljena može smanjiti pritisak i bol i može vam pomoći da budete aktivniji u situacijama u kojima su bolovi u koljenu ranije utjecali na pokretljivost.

Posjetite ortopeda
“Većina bolova u koljenu je privremena, što znači da će nestati bez doktorske intervencije, posebno kod djece i mladih odraslih osoba”, rekao je dr Robert Blais, ortopedski kirurg. S druge strane, stariji su skloniji dugotrajnim bolovima u koljenu.

Blais je preporučio posjetu doktoru za bolove koji ometaju san, ograničavaju aktivnost i/ili zahtijevaju svakodnevnu upotrebu lijekova za ublažavanje bolova.

“Bol koji traje duže od dvije sedmice treba tretman doktor”, rekao je.

Bolovi nakon ozljede koji ne prolaze nakon nekoliko dana mirovanja takođe bi trebali biti zabrinjavajući, piše Index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh