Zdravlje

Ovo su zdravstvene prednosti brusnice

Sušeno voće u osnovi jeste zdravo, ali se u komercijalnoj proizvodnji dodaju velike količine šećera, što ga svrstava u alternativne slatkiše, a ne zdrave namirnice.

brusnica - Reprotrade.co.rs

Ukoliko kupujete sušene brusnice u prodavnicama, preporuka je da ih jedete u manjim količinama.

Ukoliko ih nabavljate od provjerenih proizvođača ili ih sami sušite, možete sebi dati oduška.

Sušene, kao i svježe brusnice, sadrže iste hranljive sastojke, posebno dijetalna vlakna i antioksidante, posebno ako su minimalno obrađene. Konzumiranjem 1/4 šoljice suvih brusnica unijećete isto vitamina kao sa jednom porcijom voća i povrća, odnosno 25 odsto preporučenog dnevnog unosa.

Sušene brusnice, bez dodatog šećera, imaju veoma pozitivno dejstvo na organizam. Dobre su za cjelokupan metabolizam, a posebno za imuni sistem i srce.

Suve brusnice nemaju holesterola, zasićenih i trans masti, a uz to su dobar izbor vlakana – samo 40 grama ovog voća sadrži osam odsto dnevne vrijednosti vlakana. Pune su vitamina A, sadrže vitamine B kompleksa, vitamin K, a tu su i minerali bakar, mangan i gvožđe.

Osušene brusnice poboljšavaju oralno zdravlje, jer sadrže element koji sprečava bakterije da se vežu za zube. Takođe, pomažu u sprečavanju bolesti desni.

Suve brusnice sprečavaju infekcije mokraćnih puteva. Kada ih jedete dobijate veliku dozu proantocijanidina, a to su antioksidanti koji sprečavaju da se bakterije koje uzrokuju infekciju zalijepe za zidove mokraćnih kanala.

Sušene brusnice snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, jer sadrže polifenole sa antiupalnim svojstvima. Oni pomažu u smanjenju hipertenzije i sprečavaju nakupljanje trombocita, što za rezultat ima umanjenje rizika od kardiovaskularnih problema.

Osušene brusnice bez šećera mogu biti korisne osobama sa dijabetesom tipa 2. Zbog toga što nemaju dodatnog šećera ili im je dodata mala količina šećera, brusnice imaju niži glikemijski indeks, pa dolazi do manje reakcije na insulin, piše Telegraf.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh