Zdravlje

Ovo su navike koje štete vašim crijevima

Crijeva igraju veliku ulogu u našem tijelu. Osim za probavu, odgovorna su i za naš imunološki sistem i mnoge druge funkcije u tijelu.

Ljudska crijeva - Net.hr

Međutim, svojim stilom života često ih opterećujemo. Provjerite koje su to navike kojima štetimo sami sebi.

Obilni obroci
Jeste li ikada primijetili da nakon previše jela osjećate neugodan osjećaj sitosti, a istovremeno vam odjednom počinje nedostajati energije? Razlog tome je što su crijeva preopterećena – pokušavaju probaviti veliku količinu hrane, pa tijelo svu energiju usmjerava na probavu. Prejedanje je veliko opterećenje za naša crijeva.

Premalo tekućine
Crijevima treba puno tekućine za normalno funkcionisanje. U debelom crijevu pohranjujemo oko četiri litra tekućine. Ako pijemo premalo, tijelo crpi tekućinu upravo odatle, što može dovesti do mnogih problema, poput zatvora ili čak crijevne opstrukcije.

Premalo vlakana
Vlakna su ta koja omogućavaju zdravu i učinkovitu probavu. Ako jedemo premalo, to može dovesti do probavne smetnje i slabosti.

Previše šećera
Nema ništa loše u tome da jedete slatko, ali uživajte u slatkoj hrani u granicama normale. Previše unesenog šećera podstiče upalu u tijelu; takođe u gastrointestinalnom traktu. Istovremeno, šećer loše utiče na crijevnu floru, što može dovesti do probavnih problema.

Previše prerađene hrane
Pekarski proizvodi, salame, kobasice, paštete… Prerađena hrana sadrži puno soli, šećera i nezdravih masnoća. Sve to loše utiče na crijevnu floru i posljedično funkcionisanje probave.

Pobrinite se da svoje tijelo hranite uravnoteženom prehranom, a istovremeno unosite dovoljno tekućine i vježbajte, prenosi portal Aktivni.si.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh