Zdravlje

Kako da ublažite simptome proljetne alergije

U toku je mnogima omiljeno godišnje doba – proljeće.

Začepljen nos - Neum-bih.com

Sa druge strane, ima i onih kojima ovo godišnje doba uopšte ne prija zbog alergija i svih onih simptoma koje im kvare uživanje u toplom vremenu i boravku na otvorenom.

Najveći izvor alergija je polen – sićušne čestice koje se oslobađaju u vazduhu, mnogim ljudima zadaju prave proljećne muke.

Udisanjem tih čestica dolazi do pretjerane reakcije imunog sistema.

Naš imuni sistem nas štiti od raznih bolesti tako što stvara antitijela, na prvom mjestu su bakterije i virusi, od kojih se naše tijelo svakodnevno brani.

Međutim, kod osoba koje imaju alergijske reakcije imuni sistem greškom prepoznaje polen kao strano tijelo, pa proizvodi nepotrebna antitijela kako bi se “odbranio” od stranog tijela.

Uobičajeni alergeni, najčešće su polen, grinje, dlake kućnih ljubimaca, hrana i lijekovi.

Kako se zaštiti?
Najbolji lijek za proljećne alergije je izbjegavanje alergena koliko god je to moguće.

Postoje i mnoge alternativne metode za ublažavanje alergija, a klasična medicina nudi određene lijekove koji ublažavaju simptome.

Međutim, i pored lijekova postoje još neke stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju i na taj način ublažite simptome.

Tuširanje prije odlaska u krevet
Ukoliko ste bili duže vrijeme na otvorenom, a niste se istuširali prije spavanja, postoji mogućnost da polen ostane na vašoj posteljini i da tokom cijele noći budete izloženi uticaju alergena. prneose “Nezavisne“.

Trening u zatvorenom
Ukoliko ste jutarnji tip i preferirate treninge u to doba dana, trebalo bi da znate da je koncentracija polena najveća u periodu od 5 do 10 sati ujutro. Stoga, razmislite o tome da trening radite u zatvorenom ili da promijenite termin kada vježbate.

Redovno čistite životni prostor
Posteljinu bi trebalo da perete na 90 stepeni da biste eliminisali sve čestice polena.

Usisavajte bar dva puta nedjeljno i redovno brišite prašinu, na taj način se isto smanjuje prisutnost polena u prostoriji, prenosi Telegraf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh