Zdravlje

Smanjuje šećer i holesterol: Ovu biljku zovu zlatnom, a njen korjen je čudesni LIJEK

Maslačak je zlatna biljka, ne samo zbog izgleda cvjetova, već i zbog ljekovitog dejstva koje posjeduje. U narodnoj medicini se koriste se svi dijelovi biljke, a evo kako možete upotrebiti korjen za smanjenje šećera i holesterola u krvi!

Koren maslačka najprije djeluje kao diuretik i ima blago laksativno dejstvo, odnosno podstiče stolicu i izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Najbolje je u ljekovite svrrhe koristite korjenje maslačka koji je stariji od dvije godine, ali i prije cvjetanja – kada se rascvjeta većina hranljivih sastojaka iz korena usmjerena je ka cvijetu.

Koren maslačka se najčešće suši, peče i mrvi i tako koristi u lijekovite svrhe. njegove blagodeti su to što smanjuje holesterol, bogat je antioksidantima, uništava bakterije, smanjite rizik od upalnih procesa i dobar je za imunitet.

Lijek od korena za maslačka za smanjenje stresa: Napravite mješavinu od jednakih dijelova korjena maslačka, čička i đumbira. Kašiku mješavine prelikte sa 250 ml vode i kuhajtee oko 20 minuta na srednjoj vatri. Kada sklonite sa vatre, u dobijeni čaj dodajte kašičicu plodova gloga i ostavite d aodstoji jođš 10 minuta, procijedite čaj i popijte.

Lek za smanjenje šećera: 30 g korena maslačka pomiješajte sa 30 g listova borovnoice, 15 g sjemena komorača i 30 g sjemena piskavice. Dobijenu mješavinu izmiješajte, pa jednu kašiku mješavine prelijte sa 250 ml proključale vode. Ostavite da odstoji oko 10 minuta, procijedite i pijte dvije šoljice čaja dnevno.

Prirodni lekovi nisu zamena za terapiju koju vam je prepisao lekar, već pomažu da poboljšate zdravlje i ojačate organizam. Pre upotrebe prirodnih lekova konsultujte se sa lekarom koji je upućen u vaše zdravstveno stanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh