Zdravlje

DOGAĐA LI VAM SE OVO POSLIJE VELIKE NUŽDE? / Naizgled bizaran detalj otkriva rak u ranoj fazi, obratite pozornost

U većini slučajeva se ovaj oblik raka dijagnosticira prekasno, zato reagirajte čim primijetite i najmanju promjenu u stolici

Žena na WC-u - Facebook

Rak debelog crijeva obično se prepoznaje po iznenadnim promjenama u stolici, no jeste li znali da ponekad u WC školjci možete prepoznati i simptom raka gušterače? Ovaj je djed ispričao kako su mu plutajuće fekalije postavile upravo tu zloćudnu dijagnozu.

Chris Davey (58) isprva nije pridavao pozornost činjenici da odjednom voda ne može odnijeti njegov izmet, ali je ipak odlučio posjetiti liječnika, tim više što su ga svrbjeli dlanovi i stopala te je primijetio žute mrlje na bjeloočnicama

Nikad pušio ni pio, bavio se sportom…
Liječnik je odmah postavio dijagnozu – jedan od najsmrtonosnijih oblika raka gušterače. Nakon osmosatne operacije i mjeseci kemoterapija, Chris je sretan što je živ; a preživio je samo zato što je bolest rano otkrio.

“Šokirala me dijagnoza jer nikad u životu nisam ni pušio ni pio i bavio sam se sportom. Sve je počelo nesnosnim svrbežom dlanova i stopala. Ne biste vjerovali koliko je bilo gadno i preko svake granice. Onda mi se promijenila i stolica. Izmet nije htio prolaziti kroz školjku kada bih povukao vodu, a i bio je čudnog mirisa. Ne nužno lošijeg, ali svakako drugačijeg”, kazao je ovaj djed za Daily Mail.

Imao sve simptome žutice
Svijetla plutajuća stolica također može biti simptom žutice, što je Chrisu uzrokovalo svrbež stopala i dlanova te žutilo u očima. Žutica nastaje kada se bilirubin, komponenta žuči koju proizvodi jetra, počne gomilati u krvi.

Žuč putuje kroz žučni kanal u gušteraču, ali ako je žučna cjevčica blokirana, masti se ne mogu razgraditi u tijelu jer se ne oslobađaju enzimi koji probavljaju masne tvari. Zbgo toga stolica može postati masna i plutati u WC školjci, što znači da ju je teško isprati vodom.

Rijetki prežive rak gušterače
Rak gušterače smatra se jednim od najagresivnijih oblika te bolesti. Četvrtina pacijenata umire unutar mjesec dana od postavljanja dijagnoze, dok ostali požive do godinu dana. Budući da se Chrisovo izliječenje smatra medicinskim čudom, ovaj djed odlučio je javno progovoriti i podići svijest o toj teškoj bolesti.

Operacija je jedini potencijalni lijek za rak gušterače, ali manje od 10 posto pacijenata uopće može podnijeti takav zahvat. Razlog je najčešće to što se u većini slučajeva ovaj oblik raka dijagnosticira prekasno. Chris je imao sreće, ali vi obvezno obratite više pozornosti na promjene u stolici i odmah kontaktirajte liječnika. prneosi “Net“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh