Zdravlje

Koliko je pucketanje zglobova opasno

Ukoliko ste navikli da izvlačite prste kako biste čuli pucketanje zglobova, jer je to vaš mehanizam da se oslobodite stresa, vrijeme je da se oslobodite te navike.

Ruka - Novi.ba

Dr Karl Krušelnicki upozorava da ova navika u mladosti može da rezultuje oslabljenom motorikom šaka i smanjenim stiskom u kasnijoj životnoj dobi.

Osobe koje redovno izazivaju pucketanje zglobova mogu da izgube do 75 odsto stiska ili, oslikano kroz praksu, neće moći tako lako da otvore tegle kada zađu u zrele godine.

Dr Krušelnicki poziva se na studiju u kojoj je učestvovalo 300 ispitanika koji su tokom 35 godina imali naviku da redovno izazivaju pucketanje zglobova.

“Iako se nekada vjerovalo da ova navika može da izazove artritis, to nije naučno dokazano”, kaže dr Krušelnicki.

Pucketanje zglobova može da dovede do njihove blage otečenosti, ali je ključni problem koji se javlja kao posljedica zapravo za 75 odsto oslabljen stisak, piše B92.

Ovaj stručnjak objašnjava šta se događa kada povučete prst da biste čuli kako zglob pucketa:

“Tad se povećava prostor između kostiju, što utiče na ligamente i stvara vakuum. Ali, oslobođena energija je samo sedam odsto onoga što je potrebno da bi hrskavica bila oštećena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh