Zdravlje

7 simptoma prevelikog unosa soli

So se koristi kao glavni pojačivač ukusa hrane, zbog čega je nazamjenljiva u kuhinji. Bez ove mješavine natrijuma i hlorida, mnoge od vaših omiljenih namirnica i obroka bile bi praktično bezukusne. Iako je riječ o mineralu koji je ljudskom tijelu neophodan za normalno funkcionisanje, s njim ne treba pretjerivati.

Našem organizmu je potrebno vrlo malo soli, mnogo manje nego što u prosjeku dnevno konzumiramo. Preporučeni dnevni unos soli ne bi trebalo da prelazi pet grama. Budući da prevelika količina soli u organizmu može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, naročito onih koje se tiču kardiovaskularnog sistema i bubrega, važno je na vrijeme prepoznati simptome pretjeranog unosa ovog minerala.

U slučaju da imate neki od sljedećih sedam simptoma, postoji velika šansa da iza njih stoji prevelika koncentracija soli u vašem tijelu.

1. Glavobolja
Nije neoubičajeno da glavni krivac za česte glavobolje bude višak soli u vašem organizmu.

2. Velika žeđ
Nakon velikog unosa soli, vaši bubrezi moraju da izluče sav višak ovog minerala iz tijela, što zahtijeva puno tečnosti.

3. Otečeno lice
Da li se budite s otečenim licem dan nakon što ste jeli nešto veoma slano? So, naime, vezuje za sebe vodu koja se akumulira u ćelijama, što izaziva otečen izgled.

4. Rast težine
S rastom unosa soli, raste i neophodna količina vode za odbacivanje viška ovog minerala. Kada su našem tijelu potrebne veće rezerve vode, neizbježno je da će se to odraziti i na tjelesnu težinu.

5. Visok krvni pritisak
Prekomjerni unos soli može povećati krvni pritisak, a samim tim i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

6. Nadutost
Slani obroci imaju tendenciju da izazovu neprijatno nadimanje stomaka, kao i otok prstiju na rukama ili nogama.

7. Kamen u bubregu
Konstantno visoki nivoi koncentracije soli u organizmu mogu izazvati stvaranje sitnih kristala u bubrezima jer dolazi do povećane količina kalcijuma u urinu, a sa rastom ovih kristala dolazi do formiranja kamena u bubregu, veoma nezgodnog oboljenja. prneose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh