Zdravlje

Ljekovite dobrobiti ulja avokada za tijelo i organizam

Kad bi se biralo najpopularnije neobično voće, nema sumnje da bi se tom titulom okitio avokado.

Avokado - Centar-zdravlja.net

Naime, dok su sve voćke ponajprije sastavljene od ugljikohidrata, avokado u najvećem postotku čine masti. Upravo zbog svog sastava mnogi ga smatraju jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, pišu Nezavisne.

Avokado ima i najveći udio bjelančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalijuma, u korisnim količinama sadrži i vitamin C, vitamin B6 i lutein. Takođe ima visok udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina za koje se smatra da smanjuju nivo holesterola u krvi. Avokado broji više od 400 vrsta i sve se razlikuju po obliku, boji i ukusu. Nekada su ga zvali kruška aligatora zbog njegovog oblika i tvrde zelene kože pojedinih vrsta.

Prvi su ga uzgajali i jeli Inke, Olmeci i Maje, a redovnom konzumacijom primijetili su da je voćka izuzetno ljekovita i zdrava. Tajna ovog zdravog ploda krije se u njegovom sastavu, kojeg čini 77 odsto ulja, i to izrazito ljekovitog.

Nerafinisano ulje avokada ima zelenkastu boju, dok je isti proizvod dobijen bez rafinacije posebno bogat vitaminom E, kojeg sadrži više od mnogih maslinovih ulja.

Nova istraživanja evropskih naučnika dokazuju da ulje avokada može biti najvažniji izvor koenzima Q10, koji zauzvrat igra važnu ulogu u osiguranju normalnog funkcionisanja srca, jetre i bubrega. Ulje avokada ne vadi se iz sjemena, već iz pulpe, tako da ima sva korisna svojstva voća.

Pet dobrobiti avokada
1. Stimuliše rad mozga

Stručnjaci ga smatraju odličnom namirnicom za očuvanje zdravlja mozga zbog visokog udjela vitamina E i omega 3 kiselina.

Omega 3 kiseline mozak održavaju zdravijim tako što poboljšavaju dotok krvi u prednji dio mozga zadužen za razmišljanje, ponašanje, planiranje i donošenje odluka, dok vitamin E smanjuje napredovanje Alchajmerove bolesti. Preporuka stručnjaka je pojesti jedan avokado dnevno.

2. Poboljšava i reguliše probavu

Avokado sadrži B vitamine koji otpuštaju probavne enzime. Ovi vitamini poboljšavaju i sposobnost tijela da upije nutrijente koji imaju veoma bitnu funkciju u procesu probave. Vlakna avokada podstiču eliminaciju toksina iz organizma. Na primjer, više vlakna nalazi se u avokadu nego u jabuci.

3. Poboljšava zdravlje i ljepotu kože

Avokado može poboljšati izgled kože, a zbog udjela zasićenih masnih kiselina omogućava koži da zadrži vlagu. Prisutne omega 3 kiseline smanjuju crvenilo i nadraženost te podstiču brzi proces obnavljanja kože. Redovna konzumacija smanjiće znakove starenja i podstaknuti stvaranje kolagena i tako poboljšati čvrstoću i elastičnost kože.

4. Pomaže pri skidanju kilograma

Iako je avokado bogat mastima i kalorijama, odličan je pomagač u procesu mršavljenja. Zahvaljujući zdravim masnoćama koje sadrži, nakon konzumacije ovog voća brzo se javlja osjećaj sitosti, te je manja potreba za jelom. Bogat je L-karnitin aminokiselinom, koja se koristi za brže topljenje masnoće.

5. Dobrobiti ulja avokada za kosu

Ulje avokada nezaobilazan je tretman i za neukrotivu, suvu i obojenu kosu koju često prate ispucale vlasi. Pravi je izvor mnogobrojnih sastojaka neophodnih za zdrav razvoj kose kao što su: vitamini, minerali, nezasićene masne kiseline, folna kiselina i proteini.

Kao tretman, ulje avokada jača i štiti vlasi kose kao nijedno drugo ulje.

Dobija se hladnim cijeđenjem (mehaničkim putem) iz ploda avokada, koje je bogato mastima i može da sadrži i do 30 odsto ulja.

Za regeneraciju isušene kose
Ulje avokada možete primijeniti kao regenerator za suvu i isušenu kosu tako što ćete nanijeti ulje na mokru kosu od vlasišta do vrhova. Na ovaj način ćete postići savršenu mekoću i sjaj, a vaše će vlasi biti dodatno hidratizovane.

Za cirkulaciju vlasišta i protiv opadanja kose
Malo ulja avokada stavite na dlan pa utrljajte po cijelom vlasištu. Ovo ulje podstiče cirkulaciju krvi te smanjuje začepljene folikule kose. Na taj način podstiče i stimuliše rast kose.

Protiv peruti
Ulje avokada može biti i vaš saveznik u borbi protiv neugodne peruti. Možete ga primijeniti tako što ćete ga prije pranja kose utrljati u vlasište. Njegova masnoća spriječiće isušivanje vlasišta i stvaranje neuglednih ljuskica.

Energetska vrijednost:
100 g svježeg avokada ima 160 kcal
Od toga sadrži:
2% proteina
14,6% masti
8,5% ugljikohidrata
6,7 g dijetalnih vlakana
0,6 g šećera


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh