Zdravlje

Da li vas je ikad “zaboljela” kosa?

Najčešći uzroci boli u tjemenu su povezani s njegom i oblikovanjem kose, ali nekad ne morate ništa ni napraviti da bi vas zaboljelo.

Kosa - Blogspot

Bol tjemena se često ne prepoznaje kao bol, jer ne dolazi u obliku glavobolje, ne boli kao rana ili ozljeda. Ako na tjemenu osjećate senzaciju nelagode, svraba, zatezanja i peckanja, osjećate bol tjemena.

Uzroci boli mogu biti razni, a možda ste se već suočili s boli tjemena nakon predugog nošenja kose u repu ili zbog vrućine sušila za kosu. Ipak, postoje i mnogi drugi manje jasni uzroci boli…

Uzroci boli tjemena
Najčešći uzroci boli u kosi su povezani s njegom i oblikovanjem kose. Nevješto rukovanje peglom za kosu i drugim vrućim alatima za oblikovanje može dovesti do opeklina.

Ako uvijek sušite kosu na isti način, moguće je da sušilom uperite vrući mlaz zraka uvijek u isto točku, što isto može prouzrokovati nelagodu.

I proizvodi za njegu i oblikovanje kose mogu biti uzrok boli vašeg tjemena. Lak, gel, pomade, masti i suhi šamponi – njihovo taloženje na koži glave može prouzrokovati iritacije tjemena.

Takođe, ako je prošlo nešto više vremena od zadnjeg pranja kose, mrtve stanice kože i sebum isto tako mogu opterećivati tjeme.

Prečesto nošenje kose u repu ili pletenicama vrši konstantan pritisak na skalp, a rezultat bi mogla biti bol tjemena. Ipak, ne morate zazirati od tih frizura – za postići bol u tjemenu morate nositi čvrsto stegnute frizure tokom dužeg vremenskog perioda.

Slično na tjeme djeluje i stres: mišići tjemena se stežu u stresnim situacijama. Stoga ako prolazite kroz stresan period, možda je upravo to uzrok boli tjemena.

Nekad ne morate ništa ni napraviti da bi vas tjeme boljelo – ono može postati metom raznih upalnih stanja kože. Seboreja, psorijaza, perut – sva navedena stanja mogu uzrokovati nelagodu tjemena.

Crvena, bolna koža bi mogla biti znak da imate seboroični dermatitis ili psorijazu. Osim crvenila, seboreični dermatitis može biti odgovoran i za perut. Ako sumnjate na ta stanja, obavezno se posavjetujte s doktorima.

Nakupine prirodnih ulja ili proizvoda za oblikovanje kose možete otkloniti pilinzima za tjeme. Preporuka je koristiti hemijske eksfolijante, jer bi oni fizički mogli biti previše grubi za vaše već osjetljivo tjeme.

Dakle, zaobiđite eksfolijante s granulama šećera i soli i birajte one s uljem čajevca ili salicilnom kiselinom.

Ako nosite previše stegnute frizure, olabavite ih ili počnite nositi spuštenu kosu – barem na neko vrijeme.

Zamijenite svoje elastične gumice za kosu onima koje manje stežu kosu, poput spiralnih gumica. Bol prouzrokovanu zatezanjem možete ublažiti masažama tjemena dva do tri puta nedeljno.

Masaža se izvodi nježnim pritiscima prstiju u kružnim pokretima. Ako ne želite koristiti prste, postoje i specijalizirani masažeri za tjeme.

Za masažu tjemena koristite kokosovo ulje koje će vam njegovati tjeme i kosu. Za dodatnu njegu ga ostavite u kosi nakon masaže i isperite nakon 45 minuta, piše naturala.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh