Zdravlje

Osjećate se umorno i slabo? 6 simptoma RAKA JETRE U RANOJ FAZI koje zanemarujemo

Jetra je vitalni organ koji učestvuje u velikom broju fizioloških procesa. Značajna je u stvaranju žuči, imunskih faktora, stvara holesterol i omogućava njegov prenos kroz organizam, piše Glossy.

Jetra je vitalni organ koji učestvuje u velikom broju fizioloških procesa. Značajna je u stvaranju žuči, imunskih faktora, stvara holesterol i omogućava njegov prenos kroz organizam, piše Glossy.

Rak jetre se javlja usljed nekih genetskih mutacija gdje dolazi do poremećaja funkcionisanja i gomilanja ćelija koje stvaraju rak.

Ono što zabrinjava jeste učestalost ove bolesti, koja je jako brzo skočila od osamdesetih godina prošlog vijeka do danas.

Kao i za svaku bolest, postoje faktori rizika koji određenu grupu ljudi svrstavaju kao podložnije i ugroženije. Neki od njih su dijabetes, ciroza, nealkoholna masna jetra, hepatitis B i C i prekomjerni unos alkohola

Jako je bitno primijetiti prve znake bolesti i reagovati na vrijeme, jer vrijeme je često presudan faktor kod ovakvih dijagnoza. Simptomi mogu biti zamaskirani i nekom drugom bolesti koju čovjek ima, ali u svakom slučaju, ne treba ih zanemarivati.

Najčešći simptomi su:

Gubitak tjelesne mase koji nije povezan sa ishranom
Smanjen apetit ili osećaj sitosti nakon manjeg obroka
mučnina
povraćanje
osjećaj umora, opšta slabost
uvećane jetra i slezina

Kao što možemo primijetiti, ne postoje specifični simptomi koji direktno ukazuju na ovu opasnu bolest, a ono što je simptomatično, jeste paraneoplastični sindrom, koji se javlja u ranijim stadijumima bolesti. Ovaj sindrom uključuje povišen nivo kalcijuma u krvi (hiperkalcijemija), nizak nivo šećera u krvi (hipoglikemija), povišene vrijednosti crvenih krvnih ćelija (eritrocitoza), povišen nivo holesterola u krvi (hiperholesterolemija), uvećanje grudi (ginekomastija) i smanjenje testisa kod muškaraca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh