Zdravlje

SINDROM NERVOZNIH CRIJEVA – KAKO IZLIJEČITI NADUTOST, ZATVOR I PROLIV? Kinezi ovo rade vijekovima, NE KOŠTA NI FENING

Zdrava crijeva su ključ jakog imuniteta, dobrog raspoloženja, i generalno dobrog opšteg stanja organoizma. Upale, kao razni oblici poremećaja gastrointestinalnog trakta ometaju pravilno funkcionisanje ovog organa.

stomak vježbe - Novi

U slučaju bilo kakvih problema sa stanjem crijeva, apsorpcija mnogih hranljivih materija je takođe poremećena, što dovodi do nedostatka vitamina i minerala. Osim toga, crijevni mikrobiom je odgovoran za sintezu nekih vitamina, poput B grupe, kao i za proizvodnju serotonina, hormona radosti.

Jedna od najčešćih bolesti crijeva jeste sindom iritabilnog kolona (nervozna crijeva), a koji se manifestuje dvojako – dugotrajnim zatvorom koji je praćen prolivom, a koji traje po nekoliko dana i praktično ga je nemoguće kontrolisati.

Sindrom iritabilnog kolona se najčešće javlja kod mlađih osoba, a čak dva puta je češći kod žena nego muškaraca.

Ovo su najčešći simptomi koji prat ovo stanje:

Bol u stomaku (poput grčeva i koji se “šeta”, a promenjljivog je intenziteta)
Naizmenična smena proliva i zatvora
Učestale, meke, tanke, sluzave, oskudne stolice
Zatvor od nekoliko dana ili nedelja
Osećaj nedovoljnog pražnjenja creva
Nadimanje
Podrigivanje
Pojačani gasovi
Rani osećaj sitosti nakon jela
Gorušica
Mučnina

Doktorka holističke i alternativne medicine Tijani Žen objavila je na Instagramu kratak video u kom objašnjava kako da se izborite sa najčešćim simptomima iritabilnog kolona, odnosno kako da se rešite bola u abdomenu, nadimanja, zatvora i dijareje. Ona preporučuje niz jednostavnih vežbi koje pomažu pokretljivost creva…

Vježba br. 1

“Preklopite nadlanicu jedne ruke drugom i stavite (dlanom nadole) na deo između grudi. Uz jači pristisak spuštajte tako postavljene ruke sve do donjeg stomaka. Ovu vežbu uradite 36 puta.”

Vježba br. 2

Na isti način preklopite ruke i stavite ih na deo između sredine stomaka i kuka. Protresite ruke 36 puta sa jedne strane i isto toliko sa druge.”

Vježba br. 2

“Stavite dlanove na donja leđa (iznad zadnjice) i brzo protrljajte taj deo 100 puta. Ovu vežbu radite dva puta dnevno.”

“Stres i anksioznost mogu da pogoršaju tegobe izazvane iritabilnim kolonom, a ako primenite ove vežbe izbaklansiraćete nivo enegrije u telu i poboljšati cirkulaciju”, kaže dr Žen. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh