Zdravlje

SVE O NOVOJ VARIJANTI OMIKRONA! Stručnjaci upozoravaju da je ZARAZNIJI I OPASNIJI!

U Kanadi i Južnoj Koreji su rađene studije, međutim, ne na dovoljnom broju uzoraka. Da bi to bilo validno, potreban je i kvantitativni broj uzoraka.

Ne znamo šta nam donosi stelt, a evidentno je da će to biti nešto čemu se ne nadamo. Stelta ima u Srbiji. Očekujemo od naših eminentnih ustanova da jedan dan kažu pojavio se neki novi soj koji će nam opet zadati muke – rekao je danas dr Đerlek za TV Hepi i dodao da su predstojeći neradni dani veliki rizik i opasnost po pogoršavanje epidemiološke situacije.

– Da biste shvatili situaciju, mi jesmo u maksimumu ovog talasa i mogli bi da kažemo da ćemo postupno iz njega izlaziti. Doživećemo ublažavanje u narednim nedeljama, ali se pojavio stelt omikron gde ne možemo da tvrdimo da nas neće uhvatiti i ne znamo njegov uticaj na epidemiološku situaciju – rekao je Kon za Pink.

Koji su simptomi stelt soja?

Stelt omikron je popularno nazvan i nevidljivi omikron, a prema informacijama iz drugih zemalja, on je od prvobitne varijante omikrona zarazniji i do dva puta.

Iako su informacije o njemu oprečne, ono što je sigurno je da je nova varijanta zarazniji oblik. Simptomi su vrlo slični prvobitnom obliku omikrona, ako ne i potpuno isti.

Na pitanje šta nam donosi omikron, odnosno podvarijanta ovog soja koji se zove “stelt“, epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović odgovario je pre nekoliko dana da nauka nije rijaliti program, i da se stvari odvijaju po biološkim zakonima. Što se tiče “stelta” i generalno omikrona, profesor kaže, pažnju treba usmeriti na nešto konkretnije, kao što je poštovanje epidemioloških mera, a ne na nagađanje.

– Sada imamo informaciju da je podvarijanta omikrona u Hrvatskoj, pa dobro, možemo je otkriti i mi ovde, i tu nema ničeg spornog. Problem je što nema jasne slike o tom soju, nemaju je i oni koji su među prvima otkrili omikron soj. Nemamo ni konkretno nešto iz Velike Britanije, ni iz Švedske, niti bilo šta na osnovu čega ćemo doneti neki zaključak i reći to je tako. Moj savet je da se ne treba baviti time, nego se suzdržavati skupova, pridržavati se mera, i naravno posvetiti se vakcinaciji. To je jedini ispravan put u doba kada smo suočeni sa epidemijom – objašnjava profesor Tiodorović.

Nova varijanta može da ima 28 mutacija

Istraživači primećuju da BA.2 verzija omikrona soja može da ima 28 jedinstvenih mutacija u poređenju sa BA.1, čak i kada dva omikron soja dele 32 mutacije. Takođe, smatraju da je prerano reći šta znače mutacije BA.2.

– Takve razlike mogu da dovedu do različitih svojstava, na primer, u pogledu infektivnosti, efikasnosti vakcine ili ozbiljnosti bolesti. Za sada nema informacija o tome da li BA.1 i BA.2 imaju različita svojstva – saopštio je Statens Serum Institut.

Kada su naučnici krajem novembra prvi put otkrili omikron podsoj BA.2 u Južnoj Africi, verovali su da će ga biti teže pratiti od originalne omikron varijante BA.1, koja ima mutaciju – brisanje na u S proteinu – koja se pojavljuje na PCR testovima, što olakšava utvrđivanje da li je neko zaražen omikron sojem. Međutim, BA.2 nema tu istu mutaciju, zbog čega je soj dobio nadimak “stelt omikron”.

Ali, sada stručnjaci povlače ideju da je podsoj toliko prikriven kao što se na prvi pogled činilo. Kažu da se podsoj BA.2 pojavljuje na PCR testovima, ali ne nužno na isti način kao i omikron BA.1.

– BA.2 može se detektovati PCR testom. U zavisnosti od korišćenog PCR testa, možda neće izgledati kao BA.1, ali to će i dalje dati pozitivan rezultat – napisao je svom Tviter nalogu Kornelius Roemer, biolof sa Univerziteta u Bazelu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh