Zdravlje

BOLE LI VAS NOGE NAVEČER? OVO NIJE DOBAR ZNAK: Ako imate još jedan od ovih 6 simptoma, hirurg kaže – HITNO kod ljekara

Proširene vene i varikoza ne daju uvijek jasno prepoznatljive simptome, ali ako imate najmanje dva sa ovog spiska, javite se ljekaru!

Kućne papuče - Kurir.rs

Zapaljenske bolesti vena kao što je varikoza pogađaju veliki broj ljudi, a imaju simptome koji nekada i nisu vidljivi golim okom.

Stručnjaci navode da problem s venama nastaje kada ovi krvni sudovi, koji krv bez kiseonika vraćaju nazad u srce, postaju upaljeni i zidovi im se oštećuju. Krv se onda nagomilava i izaziva oticanje i druge probleme. Proširene vene često se pogrešno smatraju problemom starijih osoba, a mogu pogoditi i zdrave i mlade ljude. Postoje faktori rizika, kao što su posao koji podrazumijeva da stojite više sati dnevno, i bolesti su malo podložnije žene od muškaraca.

Vaskularni hirurg dr Ed Sidezo objasnio je koji su simptomi varikoze na venama.

Vidljive vene, naročito na nogama. Postaće izraženije i primjetićete varikozu, ispupčenja na površini kože i promjene u boji.

Upala vena ne podrazumijeva samo oštećenje njihovih zidova, već može skrivati i trombozu koja se prepoznaje po crvenilu kože i tvrdim “grudvicama”pod površinom kože. Tromboza može biti vrlo opasna i ako primetite ove promene idite kod lekara.

Varikozne vene su mnogo bliže površini kože zbog čega će i krvarenje pri bezazlenim povredama biti izraženije. Vena i krvotok su blizu istanjenog površinskog sloja i upinju u njega zbog čega će i ogrebotine i modrice možda krvariti.

Promjene na koži, posebno na članku i listu, trebalo bi da budu pregledane. Postoje dvije vrste promjena, koža može izgledati tvrđe i suvlje, pa se mogu pojaviti i sitne pukotine. Druga vrsta promjene je kada koža izgleda sve sjajnije jer se istanjuje.

Moguća je pojava i čireva koji su bolni, neprijatni i ne izgledaju lijepo pa većina upravo zbog njih najbrže ode kod ljekara.

Osjećaj težine i bolovi u nogama, posebno krajem dana, znak su da bi trebalo da posketite ljekara. Ovaj simptom javlja se i bez vidljivih promjena na koži.

Ako imate dva simptoma sa ovog spiska – težinu i bolove i neku od promjena na površini kože, najbolje je da se konsultujete sa ljekarom jer je moguće da vam je potreban pregled specijaliste za vene. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh