Zdravlje

Kako je širenje dezinformacija o vakcini protiv korone ugrozilo djecu

Trudnice također oklijevaju primiti cjepivo, budući da nisu bile uključene u početna klinička ispitivanja

Ilustracija - Shutterstock

Pandemija već dvije godine kosi odraslu populaciju u svijetu, dok su djeca uglavnom pošteđena crne statistike.

Brzo širenje varijante omikron dovelo je do rekordnih brojeva zaraza i hospitalizacija djece, a riziku doprinose i antivakserske dezinformacije o štetnosti cjepiva koje se serviraju roditeljima.

Vjerojatnost da će mladi umrijeti od virusa i dalje je mala. Cjepiva uvelike smanjuju opasnost od teškog oblika bolesti, a cijepljene majke mogu zaštitu prenijeti na djecu.

Ipak, zbog sumnji oko cjepiva koje se šire putem interneta, roditelji i djeca i dalje su ranjivi.

Wassim Ballan, liječnik u dječjoj bolnici u Phoenixu, kazao je da je borba protiv dezinformacija postala dio njegova posla, bilo da se radi o zabrinutosti oko toga da su cjepiva prebrzo razvijena ili o lažnim tvrdnjama da mogu utjecati na plodnost.

“Nažalost, ovaj razgovor s roditeljima često vodimo kad je dijete već završilo u bolnici”, kazao je.

Važno je da roditelji razumiju da su cjepiva “najvažniji alat zaštite”, a pogotovo pomažu izbjeći rijetku i opasnu komplikaciju multisistemskog upalnog sindroma, koji se u djece može javiti i uslijed blage infekcije.

U SAD-u, na primjer, samo je 27 posto djece od 5 do 11 godina primilo prvu dozu cjepiva. U ovome je mjesecu u istoj zemlji dosegnut vrhunac u broju hospitalizirane djece, čak njih 914, što je drastično veći broj od prošlogodišnjeg rekorda, kad je u rujnu 2021. hospitalizirano 342 djece.

Zaštita iz maternice
U prvom tjednu siječnja teksaška dječja bolnica u Houstonu imala je 12 slučajeva novorođenčadi koja se zbog covida nalazila na intenzivnoj njezi.

Novorođenčad je premlada za cjepivo, no liječnica Kathryn Gray s odjela fetalne medicine u bolnici Brigham and Women’s Hospital, kazala je kako je sve više dokaza da se kod cijepljenja tijekom trudnoće antitijela na siguran način prenose s majke na dijete, što i njega barem djelomično štiti.

Trudnice također oklijevaju primiti cjepivo, budući da nisu bile uključene u početna klinička ispitivanja.

Gray kaže da danas, temeljeno na svim podacima, može pouzdano reći trudnicama reći da je cjepivo sigurno kako za majku, tako i za dijete.

“Ako zaista žele zaštititi svoju novorođenu djecu, najbolji način za to je cijepiti sebe.”

Istu poruku šalju i zdravstvene ustanove diljem svijeta, no manjak podataka s početka pandemije i dalje se na društvenim mrežama iskorištava u svrhe odvraćanja ljudi od cijepljenja. U objavama na Facebooku i Twitteru pojavljuju se tvrdnje da je porastao broj mrtvorođenčadi zbog cijepljenja trudnica, usprkos tome što je rizik puno veći ako majke prebolijevaju zarazu necijepljene.

Epidemiologinje Carla DeSisto i Sascha Ellington iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti kazale su da među 1,2 milijuna rođenih “nema dokaza o povećanju učestalosti mrtvorođenih tijekom pandemije”.

No njihovo je istraživanje pokazalo je koliko je opasno zaraziti se tijekom trudnoće.

“U usporedbi s trudnicama koje nemaju covid-19, one koje obole od njega pod povećanim su rizikom od nepovoljnog ishoda trudnoće, poput primjerice rađanja nedonoščadi i mrtvorođenčadi”, poručile su znanstvenice.

‘Mlijeko bez cjepiva’
Dezinformacije se odnose i na dojenje te se pojavljuju objave po kojima su djeca koju su dojile cijepljene majke dobivala osip te čak i umirala.

Društvo za fetalnu medicinu preporučuje dojiljama da se cijepe i poručuje da nema razloga da se po primitku cjepiva prestane dojiti.

Moderatori privatnih grupa na Facebooku za AFP su kazali da su dezinformacije sve češće u grupama za razmjenu i prodaju majčinog mlijeka. Bethany Bristow iskazala je zabrinutost nad potražnjom “mlijeka bez cjepiva” u jednoj od najvećih takvih grupa.

Ova majka iz New Yorka zajedno je s nekoliko drugih moderatora odlučila zabraniti takve upite te sada u pravilima grupe koja broji 10 i pol tisuća članova stoji:

“Oglašavanje i potražnja mlijeka necijepljenih majki ugrožava vas, vašu djecu i zajednicu.”

Istraživanja ukazuju na korist mlijeka cijepljene majke, kazala je suvoditeljica Centra za dojenje u dječjoj bolnici u Cincinnatiju Laura Ward.

“U mlijeku cijepljenih majki nađena su antitijela, što znači da cijepljene majke na dojenčad mogu prenijeti određenu zaštitu od virusa covida”.

S time se složila i Gray: “Majčino je mlijeko puno antitijela zbog njezine izloženosti cjepivu i/ili zarazi. To ne ugrožava dojenčad, nego naprotiv, pomaže u zaštiti.”

“Zabrinutost u pogledu sigurnosti cjepiva zanemariva je u usporedbi s rizikom koji predstavlja covid”, prenosi jutranji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh