Zdravlje

Dio naučnika diže uzbunu zbog podtipa omikrona. Renomirani stručnjak: ‘To je novi znak gašenja pandemije‘

Glavno je pitanje, na koje naučnici sada traže odgovor, hoće li cjepiva koja imamo moći pružiti zaštitu od ove, najnovije varijante

Koronavirus - Zena.blic.rs

Dio znanstvenika tvrdi da je zabrinut zbog otkrića novog podtipa omikron varijante koronavirusa, koju nazivaju BA.2.

U Danskoj BA.2 postaje navodno sve veći problem te počinje preuzimati primat nad najčešćim, BA.1 sojem koji je dosad uzrokovao najviše novih slučajeva zaraze. Još nije poznato hoće li novi podtip biti zarazniji i opasniji od svog prethodnika, “originalnog” omikrona. Zdravstveni dužnosnici stoga pomno prate situaciju.

Nova se podvarijanta dosad pojavila u Indiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Singapuru. Prvi puta je otkrivena na Filipinima u prosincu prošle godine.

Postoje indicije da bi BA.2 mogao biti još zarazniji od svog “mlađeg brata”, no još nema dovoljno podataka, javlja Bussines Insider.

Glavno je pitanje, na koje znanstvenici sada traže odgovor, hoće li cjepiva koja imamo moći pružiti zaštitu od ove, najnovije varijante. U Danskoj BA.2 sada čini više od polovice zaraženih. Ipak, prvi podaci ukazuju kako nije došlo do povećanja broja hospitalizacija zaraženih.

Dr. Tom Peacock s Kraljevskog koledža u Londonu, koji je među prvima u studenom podigao “uzbunu” zbog pojave omikrona, u petak je rekao kako BA.2 vjerojatno neće uzrokovati novi val epidemije.

– Mislim da je pojava novog podsoja pokazatelj smirivanja situacije i usporavanja zaraze – napisao je na društvenim mrežama.

Peacock smatra kako ne bi trebalo biti previše zabrinut oko nove podvarijante, no svakako bi je trebalo pratiti. Dodao je kako se BA.1 i BA.2 sastoje od sličnih mutacija, no imaju oko 50 različitih mutacija.

Ravnatelj Sveučilišnog instituta za genetiku u Londonu Francoios Balloux, rekao je kako se radi o dvije “sestre” virusa koje su se razdvojile prije nekoliko mjeseci. Pritom je BA.2 puno teže otkriti standardnim testovima nego BA.1 zbog mutacija.

Do danas je BA.2 podtip pronađen u 10.811 slučajeva u 49 zemalja i 17 američkih saveznih država.

Najviše ih je, javlja Reuters, zabilježeno u Danskoj (8.357), Indiji (711), Velikoj Britaniji (607) i Švedskoj (224) te Singapuru (203). No, to je i dalje malo, pa je u Velikoj Britaniji BA.2 prisutan u svega 0.03 posto slučajeva.

Britanske vlasti BA.2 proglasile su “varijantom pod istragom”. To znači kako se varijanta pomno promatra, no još nije utvrđeno je li zaraznija ili smrtonosnija te reagira li na postojeća cjepiva. Britanske zdravstvene vlasti u petak su rekle kako je njihova odluka o istrazi nove varijante virusa donesena na temelju malih, ali rastućih brojeva slučajeva, prenosi .

– Još uvijek nemamo dovoljno informacija i dodatne analize će biti nužne – kazali su.

– Priroda je virusa da evoluira i mutira, tako da možemo očekivati nove varijante sve dok pandemija traje, kazala je dr. Meera Chand, javlja Bussines Insider.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh