Zdravlje

UGROŽENIMA S FLURONOM KOMBINOVATI ANTIVIRUSNE LIJEKOVE: Infektolog objašnjava kako liječiti one koji imaju i omikron i grip

Doktorima će biti teško da uspostave dijagnozu jer klinička slika ne može da se razdvoji, a pacijenti se ne šalju na testiranje protiv gripa.

Gripa - Mdsaude.com

Infektolog prof. dr Žarko Ranković objašnjava za Kurir da je jako teško razlučiti šta je kovid, a šta grip, kao i da li pacijent ima fluronu – kombinaciju korone i gripa, ali smatra da najrizičnije kategorije ljudi mogu dobiti antivirusni lek i protiv kovida i protiv gripa.

Doktorima će biti teško da uspostave dijagnozu jer klinička slika ne može da se razdvoji, a pacijenti se ne šalju na testiranje protiv gripa.

– Kovid pacijenti, po protokolu liječenja, dobijaju u terapiji i antivirusne lijekove favipiravir ili molnupiravir. A terapija za grip je lijek generičkog imena oseltamivir, koji ima dobar efekat, smanjuje komplikacije kada se primeni blagovremeno, a velika komplikacije je zapaljenje pluća. Ne znam kakva je praksa sad jer sam u penziji, ali smatram da kombinacija ova dva antivirotika ne može da škodi ako postoji sumnja na fluronu kod pacijenta i ako taj pacijent spada u kategoriju rizičnih – kaže za Kurir prof. Ranković i dodaje da se, inače, kod težih pacijenata kovid i grip najčešće razlikuju po zapaljenju pluća, koje je kod gripa jednostrano, a kod kovida obostrano.

Prof. Ranković naglašava i da je upravo zbog svega ovoga najbolja prevencija – vakcina, koja je nažalost protiv gripa u ovom momentu besmislena jer se već širi.

– Sada je važno i podizanje opštih odbrambenih snaga organizam ishranom punom vitamina, često provjetravanje prostorija, kao i nošenje zaštitine maske, koja štiti i od korone od gripa – ističe prof. Ranković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh