Zdravlje

KARDIOLOG OTKRIO KAKO DA SNIZITE HOLESTEROL U KRVI: Zahvaljivat ćete mu na ovome!

Ruski kardiohirug i kardiolog Herman Handelman nudi jednostavne savjete za regulisanje holesterola

Povećan holesterol je zdravstveni problem koji pogađa značajan dio populacije, a može dovesti i do kobnog ishoda. Zapravo holesterol je glavni uzročnik infarkta i moždanog udara.

Herman tvrdi da je jako važna regulacija tjelesne težine. Regulacija tjelesne težine ne podrazumijeva izgladnjivanje, već poseban režim ishrane i aktivnosti.

Ovo su tri osnovna savjeta:

1. Obrok bi trebalo da čine proteini i salata.

Handelman savjetuje balansiranu ishranu. Na pola tanjira stavite salatu, na pola tanjira hranu bogatu proteinima.

2.Prirodne masti

Kardiolog savjetuje da u ishranu uključite masniju ribu, posebno lososa. Upotreba lososa može da snizi i pritisak i holesterol.

3. Smanjenje šećera u krvi

Šećer oštećuje zidove krvnih sudova, pa se javlja i povećan holesterol. Doktor preporučuje i povećanu fizičku aktivnost, kako bi se stanje dovelo pod kontrolu.

Holesterol odlično smanjuje i biljka leblebija!

Leblebija je zaslužila veliku pažnju između ostalog i zahvaljujući tome sto je u njoj visok sadržaj gvožđa. Takođe, u njoj ima mnogo kalcijuma udruženog s belančevinama, koje omogućavaju njegovu apsorpciju. Ukoliko se obroku doda i neka žitarica, tada će se u njemu nalaziti potpuni sastav potrebnih aminokiselina. A ove karakteristike leblebije su veoma važne za aktivne vegetarijance.

Ispitivanja sprovedena poslednjih godina ukazala su na to da je upotreba leblebije u ishrani blagotvorna za snižavanje nivoa holesterola u krvi

Neka istraživanja su čak pokazala da je i lišće leblebije korisno u ishrani, jer pored vitamina ima i znatnu količinu važnih minerala, tako da pariraju spanaću i kupusu. Sadržaj kalcijuma, magnezijuma i kalijuma u listovima leblebije veći je nego u spanaću i kupusu, dok je sadržaj gvožđa, cinka i bakra približno jednak.

Sto grama kuvane leblebije ima 164 kalorije, 2,6 g masti i 8,9 g proteina. U njoj je oko 50 mg kalcijuma, što bi se moglo porediti s količinom ovog minerala koja se nalazi u identičnoj količini jogurta. Osušeno zrno leblebije sadrži oko 20% belancevina, 53-63% ugljenih hidrata, 4-5,5% biljnog ulja, 3,3-5,5% celuloze i oko 3% mineralnih materija.

Leblebija je najrasprostranjenija na Mediteranu, u zapadnoj Aziji, Indiji i Australiji. U našim krajevima najviše je upotrebljavaju na jugu zemlje. Ona je nezaobilazni sastojak recepata mnogih nacionalnih kuhinja, posebno jevrejske, indijske, libanske i filipinske. Od leblebije se pripremaju mnoga ukusna jela, među kojima su verovatno najpoznatija humus i falafel.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh