Zdravlje

PROMJENE KOJE BI MOGLE DA UTIČU NA SMANJENJE RIZIKA OD MOŽDANOG UDARA

Moždani udar je, poslije srčanog udara, također vodeći uzrok dugotrajne invalidnosti, prema podacima Centara za prevenciju i liječenje bolesti (CDC).

Moždani udar - Faktor

Međutim na klinici Klivlend smatraju da se do 50 posto svih moždanih udara može spriječiti.

Sve što vam je potrebno su male promjene koje bi mogle da vam sačuvaju život i sa kojima biste mogli da počnete već danas.

Kilogrami

Prekomjerna težina povezana je sa svim vrstama zdravstvenih problema, uključujući dijabetes i visok krvni pritisak, koji značajno povećavaju rizik od moždanog udara.

Dobra vijest je da čak i gubitak 10 kilograma, ako imate višak kilograma, može da imi značajan uticaj na rizik od moždanog udara.

Prema „Harvard Health“, idealan indeks tjelesne mase (BMI) je 25 ili manji. Međutim, to za neke ljude možda nije realno, pa je uvijek najbolje da razgovarate sa svojim ljekarom o tome šta odgovara vašoj situaciji i zdravstvenom stanju

Redovno vježbanje

Ako ostanete aktivni i redovno vježbate, možete da imate veliki broj prednosti za fizičko i mentalno zdravlje.

A pošto redovne fizičke vježbe mogu da vam pomognu da smršate, snizite krvni pritisak i održite zdrav nivo holesterola, mogu direktno i da smanje rizik od moždanog udara.

Vježbajte 30 minuta dnevno, pet dana u nedjelji. Čak i 10 minuta nudi zdravstvene benefite“, rekao je dr Tomi Ng iz „Southern Ocean Medical Center“.

Odvikavanje od pušenja

Kako navodi „Harvard Health“, pušenje ubrzava stvaranje ugrušaka na nekoliko različitih načina. Zgušnjava krv i povećava količinu nakupljanja plaka u arterijama.

Uz zdravu ishranu i redovno vježbanje, prestanak pušenja jedna je od najvažnijih promjena koja će vam pomoći da značajno smanjite rizik od moždanog udara.

Krvni pritisak

Redovna kontrola krvnog pritiska i preduzimanje koraka za njegovo snižavanje, ako je visok, od suštinskog je značaja za smanjenje rizika od moždanog udara, kažu stručnjaci.

Visok krvni pritisak je vodeći uzrok moždanog udara“, kaže dr Pinakin R. Jethva, neurohirurg i dodaje:
Procjenjuje se da skoro polovina odraslih ima visok krvni pritisak. Ako imate visok krvni pritisak, naučite da ga provjeravate i kod kuće“.
Idealan krvni pritisak, prema „Harvard Health“ je oko 120/80 za većinu ljudi. Ako je vaš visok, ograničavanje soli i zasićenih masti u vašoj ishrani, konzumiranje više voća i povrća i redovno vježbanje mogu vam pomoći da smanjite taj broj.

Zdrava ishrana

Kao što je ranije pomenuto, zdrava ishrana bogata voćem i povrćem i niskim sadržajem zasićenih masti može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska, kao i u smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti povezane sa povećanim rizikom od moždanog udara.

Iz Udruženja za moždani udar kažu da čak i male promjene navika u ishrani mogu da utiču na vaše cjelokupno zdravlje, posebno ako vam je rečeno da ste u riziku od moždanog udara.

Pratite nivo holesterola

Kontrolisanje holesterola ključno je za zdrav način života i ograničava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Visok nivo LDL ili“ lošeg „holesterola i nizak nivo HDL ili“ dobrog „holesterola začepljuju arterije“, rekla je dr Šejla Sani, kardiolog iz medicinskog centra „JFK“, za „Hackensack Meridian Health“ i dodala:
Vaš nivo holesterola je važan dio vašeg ukupnog zdravlja srca. Na osnovu vaših faktora rizika, vaš ljekar primarne zdravstvene zaštite ili kardiolog mogu da vam preporuče najbolji tretman za snižavanje nivoa i smanjenje rizika od srčanih oboljenja i moždanog udara“ , prenosi MSN.
Uravnotežena ishrana, redovno vježbanje i drugi izbori zdravog načina života efikasni su načini za smanjenje visokog holesterola, a time i rizika od moždanog udara. PRNEOSI “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh