Zdravlje

POZNATA DOKTORICA RIJEŠILA DILEMU: Evo kako da prepoznate da li imate KORONU ili GRIPU! Jedna bitna stvar ih razlikuje

Simptomi korone i gripa su slični, ali lekari kažu da ih jedna bitna stvar razlikuje

Prognoze stručnjaka su se obistinile jer već posle novogodišnjih praznika imamo porast broja novozaraženih koronavirusom u BiH. Dodatni problem predstavlja i pojava omikrona, novog soja korona virusa, za koga stručnjaci kažu da je daleko zarazniji od prethodnih slojeva. Eksplozija ovog soja je svuda u svetu, a primera radi samo je u Americi za jedan dan zaraženo preko milion ljudi.

Da bi problem bio još veći trenutno je i sezona gripa i prehlada. Ljudi koji imaju bar neke simptome na početku nisu sigurni da li su se zarazili koronom, gripom ili su samo prehlađeni. Ljekari upozoravaju da upravo zbog toga što je kovid agresivniji od gripa uvek se savetuje ljudima da obavezno prvo odu da se testiraju na koronu.

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, rekla je za Kurir da je na prvi pogled jako teško razlikovati simtome gripa i korone, a sada i omikrona.

– Za omikron za sada znamo da je mnogo blaži od prvog soja koronavirusa koji nas je napao, a tada bio potpuno nepoznat. Omikron jeste invazivan, lako se prenosi i zarazniji je, ali nije do te mere smrtonosan – kaže dr Šehić i dodaje:

– Virus (influensce) gripa je vremenom mutirao, ali je zahvaljujući vakcinama ostao kao sezonsko oboljenje pa je sveden na prilično blage forme. Razlika između njega i korone je ta što je kod korone simptomatologija izraženija. Prema njenim rečima, virus korone ne napada samo respuratorni sistem (gornje disajne partije, ždrelo i pluća) već i izaziva sistemska oboljenja i napada vitalne organe i tkiva (jetru bubrege, srčani mišić…).

– Grip i kovid se razlikuju po intenzitetu tegoba. Veliki zamor, malaksalost, temperatura, glavobolja, vrtoglavica, bolovi u mišićima po jačini su izraženiji kod kovid infekcije. Upala pluća nastaje brže. Lečenje je gotovo istovetno, samo sto se terapija proširuje prema napadnutim ostalim organima – kazala je dr Šehić.

Takođe, stručnjaci navode da grip ima sezonski karakter i da se najčešće javlja u zimskim mesecima, dok su infekcije koronavirusom, pokazalo se, prisutne tokom cele godine.

Grip ima kratku inkubaciju, uglavnom od 24 do 48 sati, a korona ima inkubaciju obično od pet do sedam dana, mada se može desiti i 14 dana, a u nekim slučajevima i duže.

Lekari upozoravaju da i kod gripa i kod korone se javlja povišena telesna temperatura, kašalj, malaksalost, bolovi u mišićima, glavobolja, upaljeno grlo, zapušen nos, ali da su ipak glavne razlike pojava kratkog daha i gubitak čula mirisa i ukusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh