Zdravlje

Pet razloga zašto biste trebali kuhati s maslinovim uljem

Poznato je da maslinovo ulje ima brojne prednosti, a ovo je pet glavnih razloga zašto biste ga trebali koristiti i za kuhanje.

Maslinovo ulje - Blogspot.com

1. Smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti
Za razliku od drugih vrsta masnoća, maslinovo ulje ima velike prednosti za srčano zdravlje. Prema studiji iz 2020. objavljenoj u časopisu Circulation, pojedinci koji su konzumirali više od pola žlice maslinovog ulja na dnevnoj bazi imali su 21 posto niži rizik od razvoja koronarne bolesti srca i 15 posto niži rizik od razvoja bilo koje srčane bolesti.

2. Niži krvni pritisak
Visok krvni pritisak može povećati i rizik od srčanog i moždanog udara. No, maslinovo ulje može pomoći i u tome. Naime, prema studiji iz 2020. godine objavljenoj u časopisu Nutrients, a koja je obuhvatila 50 ispitanika, oni koji su konzumirali 60 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja s visokim udjelom polifenola dnevno imali su niži i periferni i središnji sistolički krvni tlak.

3. Smanjenje upale
Bez obzira je li riječ o upali mišića ili nekoj drugoj vrsti upale, maslinovo ulje i tu može pomoći. Konzumacija maslinovog ulja smanjuje upalne biomarkere koji su povezani s aterosklerozom – stvrdnućem arterija zbog nakupljanja plaka.

Nadalje, ekstra djevičansko maslinovo ulje ima protuupalna svojstva slična onima u ibuprofenu, pokazala je studija objavljena u časopisu Nature.

4. Smanjuje anksioznost
Pojedinci koji se bore s anksioznošću trebali bi razmisliti o dodavanju malo više maslinova ulja u svakodnevne obroke. Studija iz 2021. objavljena u časopisu Clinical Nutrition pokazala je da, među skupinom odraslih osoba s teškom pretilošću, konzumacija maslinovog ulja tijekom razdoblja od 12 tjedana značajno smanjuje i anksioznost i depresiju.

5. Poboljšava kognitivne funkcije kasnije u životu
Malo maslinovog ulja u vašoj prehrani moglo bi pomoći vašem mozgu da ispravno funkcionira i u kasnijim godinama života, piše Eat this. Istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine pokazalo je da među grupom zdravih odraslih osoba s prosječnom dobi od 66,9 godina, oni koji su konzumirali mediteransku prehranu koja uključuje i ekstra djevičansko malsinovo ulje, imaju veće šanse za bolje kognitivne funkcije, uključujući i pamćenje. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh