Zdravlje

Japanski naučnici razvijaju vakcinu koja doživotno štiti od COVID-19

Profesor Michinori Kohara kaže kako je rad na ovoj vakcini počeo već u aprilu 2020. godine, odnosno na samom početku pandemije korona virusa.

Vakcina - ilustracija / Depo.ba

Japanski naučnici u Tokiju na putu su da razviju anticovid vakcinu “iz snova“, koja pruža doživotnu zaštitu od smrtonosnog virusa.

Kako piše dnevnik Japan Times, u Japanu već neko vrijeme je u toku rad naučnika koji nastoje razviti revolucionarnu vakcinu koja će garantirati doživotnu zaštitu od korona virusa, prenosi Tanjug.

U razgovoru s novinarom ovog najstarijeg tokijskog dnevnika na engleskom jeziku, profesor Michinori Kohara je ispričao kako je već na početku 2020. godine počeo razmišljati o vakcini koja bi pomogla da se potpuno iskorijeni korona virus.

Ispitivanja do početka 2023.
Kohara kaže kako je rad na ovoj vakcini počeo već u aprilu iste godine, odnosno na samom početku pandemije korona virusa.

Ukoliko rad japanskog naučnog tima bude uspješan, oni će svijetu moći ponuditi vakcinu koja u roku od sedam dana poslije inokulacije u organizmu stvara veoma moćna antitijela koja pružaju dugoročnu zaštitu.

Japanska farmaceutska kompanija Nobelpharma Co. bit će zadužena za provođenje prve i druge faze kliničkih ispitivanja ove vakcine do početka 2023. godine, prenose Agencije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh