Zdravlje

NAKON PREHLADE OVE STVARI U KUĆI OBAVEZNO TREBATE DEZINFICIRATI

Kako biste svoju kuću zaštitili od bakterija, virusa, odnosno od izvora moguće ponovne zaraze, važno je nakon prehlade ili gripe koju ste preležali vi ili neko od ukućana, oprati i dezifincirati sljedeća mjesta:

Čišćenje kuće - Vecernji.ba

Kvake

Naše su ruke stalno u akciji i zato su i najčešći prenositelj klica bolesti. Čak i redovnim pranjem ruku nećete potpuno ukloniti baš svaku bakteriju ili virus i zato je potrebno prati sva mjesta koja ruke dodiruju, a posebno kvake na vratima.

Ručnici i odjeća

Sve što je u kontaktu sa tijelom za vrijeme bolesti treba oprati u vrućoj vodi koja će „ubiti uljeze“. Ručnike operite na 90 stepeni Celzijusa, a odjeću operite i dezifincirajte posebnim sredstvima.

Daljinski upravljač

Kada smo bolesni, najviše vremena provedemo u krevetu ili na kauču i to uz televizor. Dok prebacujete programe, na daljinskom upravljaču ostavljate viruse i zato redovno dezifincirajte daljinski upravljač za vrijeme i nakon bolesti.

Igračke

Ako jedan član porodice ima gripu sa želučanim i crijevnim tegobama, vjerovatno neće potrajati dugo da se i drugi član razboli. Djeca se međusobno najlakše i najbrže zaraze i zato je važno redovno dezifincirati i prati dječije igračke. Naravno, ne zaboravite i na plišane igračke koje je najbolje oprati u mašini za veš..

Četkice za zube

Većina uzročnika bolesti se, osim na rukama, nalaze i u ustima. Budući da četkice za zube cijele pordoice najčešće sve zajedno stoje u jednoj čaši, nije loše jednostavno zamijeniti cijelu garnituru četkica. Ali svakako zamijenite četkicu oboljelog člana porodice jer se virus preko nje može vratiti i ponovo izazvati bolest. prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh