Zdravlje

Njemačka uvodi drastične poteze: Nevakcinisani više neće moći u prodavnice, restorane…

Nacrt također uključuje oštrije mjere za smanjenje fizičkog i socijalnog kontakta kako bi se zaustavilo širenje virusa

Njemačka savezna i državna vlada raspravljaju o oštrijim ograničenjima u cilju smanjena slučajeva koronavirusa, dok se zemlja bori s četvrtim valom pandemije.

Kancelarka Angela Merkel i Olaf Scholz koji će preuzeti dužnost kancelara u koalicionoj vladi Socijaldemokratske stranke (SPD), Zelenih i Slobodarske stranke (FDP), održavaju videokonferencijski sastanak s premijerima saveznih država kako bi se dogovorili o novim mjerama, koje uključuju strožija pravila za nevakcinisane građane, javlja Anadolija.

Lokalni mediji su naveli da vladin nacrt predviđa primjenu “pravila 2G” širom zemlje, dozvoljavajući samo vakcinisanim i oporavljenim osobama pristup prodavnicama, restoranima, bioskopima i kulturnim ili sportskim događajima.

Za neke kulturne i sportske događaje važit će pravilo “2G plus”, što znači da će organizatori tražiti negativan test od svih, uključujući i kupce koji su vakcinisani ili oporavljeni.

Nacrt također uključuje oštrije mjere za smanjenje fizičkog i socijalnog kontakta kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Osobe iz istog domaćinstva moći će da se sretnu sa najviše dvije osobe iz drugog domaćinstva ako neko od njih nije vakcinisan, prema predloženim mjerama.

Njemačka je posljednjih sedmica zabilježila nagli porast zaraze koronavirusom, jer ljudi provode više vremena u zatvorenom prostoru tokom hladnijih mjeseci, a veliki dio stanovništva i dalje je nevakcinisan.

Institut “Robert Koch”, državna agencija za kontrolu bolesti, potvrdila je u četvrtak 73.209 novih infekcija i 388 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u posljednja 24 sata.

Prema podacima instituta, aktivno je više od 895.000 slučajeva, alarmantna brojka koja nije registrovana u prethodna tri talasa pandemije.

Cilj njemačke vlade bio je vakcinisati najmanje 75 posto stanovništva kako bi se spriječio eksponencijalni porast novih infekcija tokom hladnijih zimskih mjeseci.

Ali od četvrtka, 57,1 milion ljudi, ili 68,7 posto stanovništva u potpunosti je vakcinisano protiv COVID-19.

Ukupna stopa vakcinacije u Njemačkoj zaostaje za mnogim drugim članicama EU, uključujući Portugal, Španiju, Dansku i Maltu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh