Zdravlje

ŽELITE DA SE ZAŠTITITE OD KOVIDA? Izbegavajte OVA 4 MJESTA koja su legla zaraze, savjetuju naučnici

Evo o kojim se mjestima radi!

COVID-19 - Blogspot.com

Kako pandemiji još nismo stali na kraj, dr. Sanjay Gupta, šef neurohirurgije i profesor neurohirurgije na Emory univerzitetu je u gostovanju za CNN istakao je koja su to mesta na kojima se najlakše zaraziti i dobiti COVID-19.

– Stvarno se radi o 4 lokacije na kojima se događa najviše prenosa virusa – rekao je on, a evo o kojim se to mestima radi.

1. HOTELI
– U ovom trenutku je najbolji način da se zaštitite od virusa da ostanete u sigurnosti vašeg doma – ističu stručnjaci iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, a mesto boravka se odnosi na kuću ili stan koji delite sa porodicom. Ali, hotelske sobe predstavljaju rizik upravo zato što kroz hotel prolazi veliki broj ljudi. Isto tako odmor u zatvorenim prostorijama s velikim brojem ljudi, poput koliba, može biti mesto gde ćete se lako zaraziti.

2. KAFIĆI I BAROVI
Dr. Anthony Fauci, vodeći stručnjak za infektivne bolesti u Americi i detektor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti je izjavio:

– Moramo ozbiljno shvatiti da je važno nositi maske sve vreme, a ne se okupljati u barovima – koje naziva važnim mehanizmom prenosa virusa.

– Širom sveta je porast zaraženih povezan direktno s kafićima, barovima i teretanama. Danas, kada se može i proveriti putem podataka kretanju kroz mobilni uređaj, čini se da se ova mesta stvarno mogu nazvati problematičnim u ovom trenutcima – stoji u magazinu Nature. Stručnjaci dodaju kako je tim stručnjaka analizirao razne scenarije, poput otvaranja nekih mesta dok se druga zatvaraju. Zaključili su kako ke otvaranje restorana u punom kapacitetu rezultiralo povećanjem infekcije, a slede teretane, kafići i hoteli, prenosi srbijadanas.

3. RESTORANI
Jedan od jednostavnijih načina da se zarazite je boravak u zatvorenim prostorijama sa strancima koji nemaju masku na licu. Jasno je da masku morate skinuti kako biste jeli i upravo su zato restorani toliko problematični.

– Kada restorani imaju samo zatvoreni prostor za jelo, a u trenutku kada imamo velik broj zaraženi, a vi skinete masku, dolazimo do problema – navodi dr. Fauci te dodaje kako on i preporučuje što veće praktikovanje naručivanje hrane.

4. CRKVE I MESTA GDE SE OKUPLJAJU VERNICI
Iako nema zabrana na okupljanje u crkvama, to su mesta gde se virus može lako širiti pa je potreban oprez i mere zaštite, poput maske, naknadnog pranja ruku i distance.

Na početku teksta smo spomenuli kako pandemija nije na svom kraju i kako se moramo paziti, pa gde god da živite, vakcinišite se. Uz to nosite masku, ne putujete, držite distancu, izbegavajte velike gužve i pazite na ličnu higijenu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh