Zdravlje

Četiri najčešća razloga zašto vam prehlada nikako ne prolazi

Prehlada najčešće traje između četiri i šest dana, ali ponekad vam se zna dogoditi da ste puno dulje prehlađeni? Ako imate ovaj problem postoji mogućnost da radite neke od ovih greški

Prehlada - Ilustracija/Vecernji.hr

Prehladu uzrokuje preko 200 vrsti različitih virusa i ne liječi se antibioticima jer virusi na njih ne reagiraju. Obično se najprije javi grlobolja i nos počinje curiti. Potom dolazi do začepljenosti nosa i slabijeg kašlja. Povišena temperatura obično izostaje ili je lagano povišena prvih dana kod odraslih, dok je kod djece češća.

1. Ne odmarate se dovoljno
Spavanje pomaže imunološkom sustavu da radi kako treba. Kad se prehladite, potrebno vam je više sna i odmora kako bi se tijelo moglo boriti s virusima i pomoći vam da ozdravite. Prva tri dana, od pojave prvih simptoma, više odmarajte.

Osim toga, i kada ste zdravi, ako ste neispavani i umorni, lakše ćete dobiti prehladu jer vam je slab imunitet, a time je tijelo podložnije bolestima. Prema jednoj studiji, ljudi koji spavaju manje od 7 sati su gotovo tri puta skloniji bolestima od onih koji spavaju osam i više sati.

2. Ne pijete dovoljno tekućine
Kada se čovjek razboli, lako postaje dehidriran, a bolno grlo može učiniti da vam se pije manje nego inače. Također, povišena temperatura ubrzava potrošnju vlage iz tijela kao i pojačano stvaranje sluzi.

Zato, kada ste prehlađeni, ali i inače – u tijelo unosite dovoljno tekućine, bilo da se radi o vodi, čaju ili juhi. Suzdržite se od kofeina i alkohola jer iz tijela izvlače više tekućine nego što je ostane nakon što ih popijete.

3. Pod stresom ste

Stres jako loše djeluje na imunitet i organizam se ne može boriti s virusima kako bi trebao. Kada ste pod velikim stresom lakše ćete se razboljeti, a ako ste već bolesni, sporije ćete ozdravljati i simptomi bolesti će biti gori, piše WebMD.

4. To zapravo nije prehlada

Lako je zabuniti se i zamijeniti prehladu s nekim drugim bolestima. Na primjer, čini vam se da ste prehlađeni, imate određene simptome, no to nikako ne prolazi jer ste zapravo alergični na nešto. prneosi 24sata


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh