Zdravlje

U Općoj bolnici uspješno urađena operacija skolioze kod djevojčice

Tim ljekara Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu uspješno je izveo operaciju teškog deformiteta kičme (skolioza) kod djevojčice iz Goražda. To je od velikog značaja ne samo za ovu zdravstvenu instituciju, nego i za građane Bosne i Hercegovine, jer ne moraju više ići na liječenje u inozemstvo.

vijesti

Procedura operacije, kako je na konferenciji za medije kazao direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović, je specifična, visokozahtjevna, ali su stvoreni svi mogući uvjeti za njeno uspješno izvođenje i mala pacijentica iz Goražda je dobro.

– Sada nema potrebe da djeca više idu u iznozemstvo, jer svi, iz cijele BiH, mogu doći ovdje i dobiti jednaku uslugu kakvu će dobiti u najboljim centrima u inostranstvu. To su naše najveće vrijednosti. Sada ne postoji nikakav razlog da djeca sa roditeljima idu bilo gdje kada to imaju ovdje u Bosni i Hercegovini – kazao je Gavrankapetanović.

Također, dodao je, i uštede su milionske, jer su te procedure vrlo skupe, najteže su, zahtjevne su i vrlo su rizične.

Šef Ortopedije Opće bolnice prof. Mirza Bišćević je pojasnio da je operacija rađena 8. novembra ove godine, a riječ je o operaciji najtežeg deformiteta kičmenog stuba kod djevojčice iz Goražda koja od skolioze boluje već nekoliko godina.

Nakon što su stvoreni najbolji uvjeti za izvođenje operacije, ljekari su odmah pozvali djevojčicu, koja je operisana, a već drugoga dana je prohodala. Bišćević je izrazio nadu da će djevojčica uskoro biti u svojoj školskoj klupi.

Dijagnoza skolioze i kifoze, pojasnio je Bišćević, predstavlja najčešću, tzv. rijetku dijagnozu koja se šalje u inozemstvo na liječenje. To su, nažalost, pacijenti koji moraju skupljati humanitarnu pomoć kako bi se mogli operisati u stranim državama.

– Mi ćemo učiniti sve da ti pacijenti više ne idu vani, nego da budu operisani kod nas u Bosni i Hercegovini – rekao je on i dodao da sada pacijenti imaju priliku da u svojoj državi, u BiH, imaju sav komfor, bez jezičkih barijera, dadobiju uslugu od provjerenih doktora i da imaju cjeloživotno praćenje.

A tu je i ekonomski aspekt pacijenata. U inozemstvu operacija skolioze košta puno. Minimalna cijena operacije u inozemstvu je oko 60.000 KM. U Općoj bolnici će ta cijena biti od 5.000 eventualno do 10.000 KM, što je neuporedivo manje. Pacijenti plaćaju implantate, a to su najsavremeniji američki implantati, i plaćaju bolničke troškove,prenose Vijesti
Od izuzetnog je značaja i to što pacijenti imaju mogućnost praćenja, odnosno, kontrole u Općoj bolnici.

Ljekari opće bolnice „Doc.dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu Ismet Gavrankapetanović, Mirza Bišćević i Ednan Drljević uputili su apel zdravstvenim fondovima kantona, entitetskim fondovima Federacije i Republike Srpske, da smanje administrativne prepreke i pomognu pacijentima da lakše dođu do Opće bolnice, jer će to biti na obostrano zadovoljstvo, posebno zadovoljstvo pacijenata jer će biti pošteđeni stresa prilikom odlaska u inozemstvo uz neizvjesnosti liječenja.

Operacija teških deformiteta kičme, skolioze, kod djece je trenutno dostupna za građane Kantona Sarajevo i BPK kantona, a već čekaju na odobrenje i pacijenti iz ostalih kantona FBiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh