Zdravlje

8 SIMPTOMA RAKA PROSTATE, BODA NINKOVIĆ UPOZORAVA: Nije sramota, ako na vrijeme primijetite MOŽETE SE SPASITI

Rak prostate u Srbiji je po učestalosti odmah iza raka pluća i debelog crijeva – godišnje oboli oko 3000 muškaraca, a premine više od 1000.

Ipak, mnogi odbijaju redovne preglede, a u emisiji “Probudi se” taj tabu pokušali su da razbiju dr Siniša Radulović i glumac Slobodan Boda Ninković.

„Ta sramota proističe iz naše nekulture“, istakao je Ninković koji je zaštitno lice akcije „Budi muško, brini o sebi“. Kaže da je u međuvremenu saznao detalje koji su ga „otijreznile“.

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potiče od ćelija prostate. Uopšteno, tumor prostate najčešće raste polako i dugi niz godina ostaje ograničen na žlijezdu. Tokom tog vremena, tumor stvara malo ili nimalo simptoma i/ili spoljašnih znakova. Kako rak prostate u svom rastu napreduje, povećava se mogućnost njegovog širenja izvan prostate u okolna tkiva.

– Rak prostate kad se javi, onda je bogami mnogo ozbiljna situacija i teško se liječi. Ukoliko se rano uradi dijagnostika i na vrijeme i to uoči, mogućnost izliječenja je mnogo, mnogo veća. A mi uvijek čekamo posljednji trenutak“, istakao je Ninković.

Rizični fakttori za karcinom prostate su poodmakla dob, genetika (nasledna sklonost), hormonalni uticaji, i faktori iz okoline. Iako su još uvijek nedovoljno dokazani, ekološki faktori, kao što su pušenje i ishrana bogata zasićenim mastima čini se da povećavaju rizik od raka prostate.

Kada se simptomi ipak pojave to su smijetnje pri mokrenju, krv u mokraći, učestalo mokrenje, lažni nagon za mokrenjem, učestali nagon za mokrenjem slabog mlaza mokraće, nemogućnost zadržavanja mokraće, krv u spe*mi i bol u maloj karlici.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh