Zdravlje

TRUDNICE I COVID: Dok im Svjetska zdravstvena preporučuje vakcinisanje, profesorica Markotić je protiv

Sva relevantna ispitivanja pokazala su da je za trudnice korist od cijepljenja znatno veća od rizika

Trudnica - Blogspot

Posljednjih smo dana bombardirani brojkama o broju zaraženih od COVID-a, broju umrlih, novim mjerama, apelima za cijepljenje, vijestima da se bolnice pripremaju za povećan broj oboljelih… Potresna vijest stigla je iz Splita o rodilji koja je u trećem tromjesečju trudnoće oboljela od težeg oblika koronavirusa, prijevremeni porod obavljen je carskim rezom, dijete je završilo u inkubatoru, a majka na respiratoru.

Priča je posebno uplašila trudnice koje se, baš kao i mnogi drugi, silno boje zaraze ovim novim sojem, bržim i opasnijim od prethodnih. Redovi pred punktovima za cijepljenje dokaz su kako su informacije o širenju pandemije na cijepljenje potaknule i mnoge dosadašnje skeptike. no trudnice su pritom posebno zdvojne jer su zasute nejasnim, a ponekad i kontradiktornim informacijama. Otkad se pojavilo cjepivo upravo su trudnice najčešće pitale cijepiti se ili ne i kako to može utjecati na njihovo zdravlje i zdravlje njihove bebe. Na današnjoj konferenciji za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite profesorica Alemka Markotić je, na pitanje novinara smiju li se trudnice cijepiti, eksplicitno odgovorila: NE.

“Sve žene koje planiraju trudnoću, bilo bi pametno da se cijepe prije trudnoće. Imamo tri rodilje u teškom stanju. Umjesto da se te obitelji vesele, sada je tu napetost. Što se tiče cijepljenja trudnica, ono zasad nije odobreno niti jednim cjepivom. Sporadično znamo da su se neke, ne znajući da su trudne, cijepile, ali nisu zabilježene nuspojave, no nema službene preporuke. To je osjetljiva populacija gdje je teško provesti analizu. Nakon što rode i dok doje, mogu se cijepiti odmah. Ne tijekom trudnoće, ali prije da, poslije da”, odgovorila je Markotić.

Službena preporuka WHO-a: trudnice, cijepite se!
Njezina je poruka suprotna preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja na svojoj stranici još u proljeće objavila da je cjepivo protiv COVID-a 19 preporučljivo za sve starije od dvanaest godina, uključujući trudnice, žene koje doje, one koje nastoje sada zatrudniti ili planiraju biti trudne u budućnosti. “Koristi od cjepiva protiv COVID-19 nadmašuju sve poznate ili potencijalne rizike cijepljenja tijekom trudnoće”, jasna je Svjetska zdravstvena organizacija. A njene su preporuke, koliko nam je poznato, službene.

Glavni razlog za preporuku cijepljenja bez obzira na trudnoću jest činjenica da trudnice koje se zaraze koronavirusom dobivaju teži oblik bolesti nego drugi ljudi, a što je potvrdio i primarijus Ivo Ivić, predstojnik splitske Klinike za infektologiju, govoreći o stanju rodilje zaražene covid-om.

“Upravo trudnice obolijevaju od težih oblika upale pluća, bilo da se radi o COVID-u, bilo da se radi o gripi i stoga se preporučuje cijepljenje. Ono je dopušteno trudnicama, ovo cjepivo ne utječe na trudnoću”, izjavio je Ivić za Slobodnu Dalmaciju.

Profesor Matijević: Svojim pacijenticama preporučujem cijepljenje
Za razliku od hrvatskog Stožera, koji trudnicama ne preporučuje cijepljenje, američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) u rujnu je preporučio hitno cijepljenje prije ili tijekom trudnoće, upravo zbog ozbiljnijih posljedica koje bolest donosi trudnicama. I britanski Nacionalni zdravstveni sustav (NHS) preporučio je cijepljenje, a u tekstu Covid i trudnoća objavili smo izjavu Jacqueline Dunkley-Bent, glavne primalje u NHS-u: “Možete se cijepiti u bilo kojem stadiju trudnoće. Cjepivo može vas, vašu bebu i vaše voljene držati na sigurnom i izvan bolnice”.

Prof.dr.sc. Ratko Matijević iz Klinike za ženske bolesti i porode KB Merkur kaže da svojim trudnim pacijenticama preporučuje da se cijepe.

“Vodim se preporukama koje su objavile najjače medicinske i znanstvene institucije i fakulteti koji i sudjeluju u istraživanjima poput britanskih Royal College of Obstetricians & Gynaecologist, Royal College of Midwives ili MacDonald Obstetric Medicine Society. Kad budu neodlučne, znam ih upitati koje su opcije: čekati da dobiju više informacija pa riskirati zarazu covidom ili se pouzdati na informacije koje već imamo da su trudnice koje su se cijepile zaštićenije od zaraze i da je cijepljenje najbolji vid zaštite i za ženu i za dijete. Mnoge moje pacijentice su me poslušale i cijepile se“, kaže Matijević i dodaje da niti jedno cjepivo nije testirano samo na trudnicama, ali su sva testirana na široj populaciji, a u njoj je bilo i puno trudnica te da niti jedna studija nije pokazala da cjepivo nije za trudnice.

Štoviše, podaci iz drugih država potvrđuju tvrdnje dr. Matijevića. Tako je sto tisuća trudnica u Engleskoj i Škotskoj primilo cjepivo protiv covida bez zabilježenih štetnih učinaka. Nuspojave od cjepiva su kod trudnica kao i u ostalom dijelu populacije: bolna ruka, umor, glavobolja, a rijetko tromboza koja je prijavljena za cjepivo AstraZeneca.

Kako donositi informirane odluke bez informacija?
Zbunjenost trudnica kontradiktornim informacijama koje stižu iz inozemstva i sa presica hrvatskoga Stožera pokušat će umanjiti Udruga Roda koja će za koji dan objaviti najnovije istraživanje britanskog ginekološkog zbora.

“Znamo da se trudnicama pune intenzivni odjeli u bolnicama u Britaniji, a sad iste takve vijesti stižu i iz Irske. Jučer je jedna trudnica zaražena covidom morala ranije roditi i završila je na respiratoru u Splitu, a danas u Zagrebu. Ovakva izjava u klimi pandemije i znajući što se događa u drugim zemljama, a to je da necijepljene trudnice obolijevaju s teškim posljedicama – u najmanju je ruku nepoštena prema trudnicama, koje su već podnijele jako velik teret pandemije u protekle gotovo dvije godine! Nakon izjave profesorice Markotić možemo očekivati da epidemiolozi odbijaju cijepiti trudnice, a one o cijepljenju trebaju donositi informirane odluke, no ta im mogućnost nije dana”, kaže Daniela Drandić iz Roda.

Preporuke britanskih znanstvenih autoriteta
U Ujedinjenom Kraljevstvu je jedna od sto trudnica primljenih u bolnicu pozitivna na COVID-19 (iako će se to promijeniti tijekom faza pandemije), a svaka deseta među njima zahtijeva intenzivnu njegu. U kasnijim fazama trudnoće žene su pod povećanim rizikom da se ozbiljno razbole od COVID-19. Ako imate COVID-19 u trudnoći, dvostruko je veća vjerojatnost da ćete roditi mrtvorođeno, a dvostruko je veća vjerojatnost da će se vaše dijete roditi prijevremeno, što može utjecati na njihovo dugoročno zdravlje, stoji u najnovijim preporukama britanskih Royal College of Obstetricians & Gynaecologist, Royal College of Midwives ili MacDonald Obstetric Medicine Society, kojih se drži doktor Matijević.

Među ostalim, u najnovijem letku stoji: “Istraživanja iz šest studija u četiri zemlje, koja su uključivala više od četrdeset tisuća trudnica, pokazuju da cjepivo ne povećava rizik od pobačaja, prijevremenog porođaja, mrtvorođenosti ili kongenitalnih abnormalnosti. Cjepiva protiv COVID-19 ne sadrže sastojke za koje je poznato da su štetni za trudnice ili bebu u razvoju. Cjepivo se smatra sigurnim i učinkovitim u bilo kojoj fazi trudnoće. Nema dokaza da je potrebno odgađati cijepljenje nakon prvih 12 tjedana. Jedna doza cijepljenja protiv COVID-19 pruža vam dobru zaštitu od infekcije, ali s najnovijom (Delta) varijantom virusa potrebne su dvije doze za postizanje dobre razine imuniteta. Druge doze se daju 8 tjedana nakon prve doze i preporuča se primiti dvije doze prije poroda ili prije ulaska u treće tromjesečje, kada je rizik od teškog oboljenja od covida najveći. I trudnicama, kao i svima drugima, preporučuje se treća doza cjepiva šest mjeseci nakon druge doze”, prenosi reci.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh