Zdravlje

Ne kaže se džaba ZDRAV KO DREN: Biljka koja liječi, jača imunitet i čisti organizam

Prema narodnom predanju, nekada se smatralo da je drenjina magična i da donosi zdravlje i dugovečnost, a njena lekovita svojstva i danas čine čuda.

Dren pripada porodici drenova, a na našem podneblju, raste kao samonikla vrsta. Njegovi plodovi imaju veliku lekovitu i hranljivu vrednost. Poznat je i po nazivima drenjina, bila svibovina, crveni drijenak, drenak, drenić, drenjula, drinika, drenovina, rumeni dren, šupaljka.

U Italiji i južnoj Francuskoj beru se nedozreli plodovi i konzerviraju kao masline. U Nemačkoj se ukuvavaju sa šećerom i sirćetom, dok se u Rusiji upotrebljava kao začin za mesna i riblja jela. Dren u narodu ima dosta simboličkog značenja, a uzrečica “zdrav kao dren” zadržala se do današnjih dana. Nekada su mu se pripisivala i natprirodna svojstva kao drvu ozdravljenja. Smatrao se zaštitom od udara groma i uroka.

Pekmezi, voćni sokovi, vino

Od zrelih plovoda drenjina pripremaju se pekmezi, voćni sokovi i vino. Puni su vitamina C i zato su odlični kao dodatak ishrani tokom zime kada nema dovoljno svežeg voća.

Digestivni trakt

Kiselkasti plod ovog voća koji skuplja usta, upotrebljava se nezreo i efikasan je u lečenju različitih crevnih tegoba praćenih dijarejom, krvarenja polipa, upale debelog creva i grozničavih stanja kod bolesti sistema za varenje. U tu svhu se upotrebljava čaj od kore i ploda drena, kao i kompot od plodova.

Antioksidans

Plodovi drena sadrže veliku količinu antioksidanasa koji stvaraju zaštitu od štetnih slobodnih radikala. Oni su povezani s nižom učestalošću i nivoom smrtnosti koju uzrokuju tumori i srčana oboljenja. Antocijani, iz plodova, imaju antioksidaciona i protivupalna svojstva.

Jača imunitet

Drenjine obiluju mineralima kao što su cink, kalijum, bakar, magnezijum, natrijum i gvožđe. Upravo zato, sok od drenjina je idealan prirodni lek za oporavak organizma koji je dehidriran i slab. Sok od drena se takođe može koristiti i preventivno, a idealan je i u terapiji protiv anemije jer sadrži gvožđe, kao i vitamin C, koji je važan za njegovu bolju apsorpciju. Dren takođe pomaže i u lečenju grla, boginja, bolesti bubrega, hemoroida, dijabetesa, kao i kod zarastanja rana, prenosi kurir.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh