Zdravlje

Stigla je zdrava zamjena tople čokolade, oduševit će vas

Zaboravite na vruću čokoladu: Hladno piće napravljeno od dijelova kakaovca koji se obično bacaju ima za cilj namamiti potrošače svjesne zdravlja i okoliša.

Topla čokolada od Snickersa - Screenshot/YouTube

Napitak “Elix” koji je u četvrtak predstavila švicarska tvrtka Barry Callebaut, najveći svjetski proizvođač čokolade, dio je rastućeg trenda korištenja 100 posto voća u prerađenoj hrani kako bi se smanjio otpad i pritisak na okoliš.

Obično se 70 posto ploda kakaa, uključujući koru, pulpu i sok odbaci, a samo se zrna koriste za izradu čokolade. “Ima vrlo lijep oštar, voćni okus”, rekao je izvršni direktor Barryja Callebauta Peter Boone za AFP uoči predstavljanja u Amsterdamu.

“A i koristi zdravlju”.

Napitak se prvo predstavlja u Europi gdje je agencija EU -a za sigurnost hrane podržala tvrdnje da su flavonoidi u kakau korisni za cirkulaciju krvi. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh