Zdravlje

“Covid prsti” mogli bi biti nuspojava odgovora imunosnog sustava

Promjene na koži poznate kao ‘covid prsti’ na nogama mogle bi predstavljati nuspojavu borbe imunosnog sustava protiv virusa, pokazalo je novo istraživanje.

Prsti, crvenilo - Northwestern University

U okviru bolesti pojavljuje se upalna promjena s crvenilom na rukama i nogama, pri čemu stanje ponekad traje mjesecima, a nalikuje koži koja je izložena hladnoći.

Obično se razvija u roku od tjedan do četiri tjedna od zaraze i može se manifestirati oticanjem nožnih prstiju i prstiju ruku ili promjenom boje kože. prneosi “N1“.

Znanstvenici, koji su rezultate istraživanja objavili u časopisu British Journal of Dermatology, proučili su 50 osoba s covid prstima na nogama i 13 sa sličnim kožnim promjenama nastalim prije pandemije.

Otkrili su da je jedan mehanizam u pozadini oba stanja. Tijelo stvara imuni odgovor s visokom razinom određenih autoantitijela, koja greškom ciljaju i reagiraju ne samo na virus nego napadaju i vlastite stanice i tkiva oboljele osobe.

Također su otkrili preklapanje s interferonom tipa I, ključnim proteinom u antivirusnom odgovoru.

Osim imunog sustava, činilo se da stanice koje oblažu krvne žile koje opskrbljuju zahvaćena područja također igraju ključnu ulogu u razvoju covid prstiju i promjena na koži.

Voditelj studije dr. Charles Cassius rekao je da je istraživanje omogućilo dublje razumijevanje tog kožnog stanja.

“Epidemiologija i kliničke značajke tih promjena na koži opsežno su proučavane i objavljivane, međutim, malo se zna o patofiziologiji tih promjena”, rekao je.

“Naša studija pruža nove spoznaje.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh