Zdravlje

Znate li zašto je aloe vera dobra za kožu i kosu – i to ne samo ljeti?

Aloe vera je jedan od najpoznatijih sastojaka za njegu kože. Pronaći ćete je svuda – od omiljene kreme za poslije sunčanja preko čistih aloja-gelova u apotekama, pa sve do prozora s poredanim biljkama. .

Ova biljka se u praksi pokazala kao izuzetno efikasan sastojak za njegu, a koristi se stoljećima. Posebno je u fokusu u ljetnim danima, ali ne dozvolite da vas to zavara: aloja bi se trebala nalaziti na vašoj polici tokom cijele godine, kako u proizvodima za njegu kože pa tako i kose. Evo i zašto.Šta je aloe vera?

recommended by
Mgid
Mgid

Aloja je biljka koja se danas uzgaja svuda po svijetu, ali osim toga što je omiljena među ljudima koji vole sukulente, ono što se nalazi u njenom mesnatom lišću čini je izuzetno kvalitetnim topikalnim tretmanom za kožu. Sam list aloje sadrži veliku količinu vode i zato koži pruža vlagu, ali i sprječava njen gubitak. Pored toga, u njemu se nalaze u mukopolisaharidi koji također pomažu koži da zadrži vlagu.

Osim što hidrira, aloja ima i antioksidativni, protuupalni i antiseptički učinak, te ubrzava obnovu kože i zarastanje rana, što je čini idealnom u saniranju opekotina svih vrsta, uključujući i one od sunca. Aloja pomaže i u smirivanju uboda insekata i osipa tako što smanjuje otoke i crvenilo.

Na koji način je dobra za kožu?

Zbog svoje sposobnosti da zadržava vodu, aloja je odlična za hidrataciju kože lica i tijela, ali to nije ni izbliza sve.

Aloja sadrži glukomanan (polisaharid) koji potpomaže zarastanje i obnovu kože, ali i ubrzava stvaranje kolagena. Pored njega, u njenom sastavu se nalaze i vitamini C i E što je, u kombinaciji s njenim antibakterijskim svojstvima, čini idealnom za tretiranje svih vrsta opekotina i manjih rana.

Aloja se pokazala učinkovita i kao dodatak terapiji nekih oblika akni, pogotovo u kombinaciji s tretinoinom. Ipak, ovo nije univerzalno pravilo i prije uključivanja aloje u liječenje akni potrebno je konsultirati se sa stručnjakom,piše Pressmedia

Zbog efekta hlađenja koji proizvodi, aloja i preparati koje sadrži koriste za smirivanje upala i crvenila.

Koža glave profitira od aloje na isti način kao i koža na ostatku tijela: aloja je umiruje, pomaže u obnavljanju stanica i eksfolijaciji, pa posljedično i u smirivanju peruti i svraba.

Kada je u pitanju sama kosa, aloja obnavlja i ojačava dlaku, te je čini glatkom i sjajnom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh