Zdravlje

NAUČNICI UPOZORAVAJU LJUDE ŠIROM SVIJETA: Ove hemikalije u šamponu i sapunu razaraju organizam

Triklosan i triklokarban su hemikalije koje sadrže antibakterijski sapuni i šamponi, a mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene tegobe.

Šampon - Lijekizprirode.com

Naučnici upozoravaju da kozmetički proizvodi sadrže opasnu hemikaliju koja uništava zdravlje ljudi širom sveta, piše Lepa & srećna.

Triklosan i triklokarban su hemikalije koje sadrže antibakterijski sapuni i šamponi, a mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene tegobe. Ove hemikalije izazivaju alergijsku reakciju, razaraju hormone, endokrini i reproduktivni sistem, a naročito su opasne po trudnice i djecu.

Triklosan može izazvati rezizdenciju na antibiotike, što može dovosti do kobnih ishoda. Dvije stotine naučnika u “Izjavi iz Firence” upozoravaju da ove hemikalije donose više rizika nego benefita i da što prije treba da se izbace iz proizvoda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh