Zdravlje

KAKO OTKLJEŠTITI UKLJEŠTENI NERV U LUMBALNOM DIJELU (IŠIJAS): KAKO SE OSLOBODITI BOLA

Uzroci bolova u leđima mogu biti različiti. Prije svega, ovo je nedostatak fizičke aktivnosti, slabi mišići, loše držanje tijela, trauma, stres, neuravnotežena ishrana.

Išijas - Hercegovina.in

Žene koje stalno nose visoke štikle leđa vrlo često bole – neprirodan položaj kičme prilikom hodanja postaje kritičan. Jedino konstruktivno rješenje problema sa leđima je jačanje mišića.

Naravno, ovo nije prikladno za sve ljude: ako postoje ozbiljne povrede kičme, bolje je obratiti se ljekaru kako kičmu ne bi štetili dodatno. Inače, naporan rad je ono što vam treba! Kičma je neraskidivo povezana sa centralnim nervnim sistemom.

Ako ga podmladite uz pomoć posebne tehnike, vaše zdravlje će ojačati, vaše stanje će biti mnogo mirnije. Pređite na posao: ove divne vježbe će podržati vašu kičmu i učiniti je vašim vjernim slugom.

Posebna sirćetna kupka, koju možete koristiti u kombinaciji sa vježbanjem, takođe će vam pomoći da trenutno ublažite bol. Na 10 litara vrele vode uzmite 0,5 litara jabukovog sirćeta i šaku soli. Namočite noge u ovom rastvoru dok se voda ne ohladi. Takva kupka će pomoći u regulisanju rada centralnog nervnog sistema, ublažavanju upale i uklanjanju bolnih dijelova! Obavezno probajte.

KAKO OTKLJEŠTITI UKLJEŠTENI NERV
Sjedite na pete i stavite ruke iza leđa. Isprepletite prste bez pritiskanja ruku na leđa. Dok udišete, ustanite sa peta, uvucite glutealne mišiće, nagnite glavu unazad i savijte leđa u luk bez odvajanja prstiju.

Dok izdišete, spustite se na pete i pritisnite čelo na pod, podižući ruke iza leđa. Ovo je jedan ciklus. Izvodi se u roku od 1-3 minuta.

Opustite se na leđima 1-3 minuta. Zatim obmotajte ruke oko koljena i privucite ih grudima što više možete. Važno je da ni u kom trenutku ne osjetite bol. Samo polako.

Sjedite prekrštenih nogu. Pritisnite rukama ramena sa četiri prsta napred, palčevima unazad.
Dok udišete, zabacite laktove i glavu unazad, ispravljajući leđa, dok izdišete, savijte leđa, laktove pomjerite naprijed i spustite glavu nadole. Uradite to brzim tempom 1-3 minuta.

Sedite prekrštenih nogu. Podignite ruke uz glavu, pritiskajući ih na ušne školjke. Dlanovi treba da budu usmjereni prema unutra, prsti trebaju biti široko rašireni.

Snažno se istegnite 3 minuta. Udahnite duboko i istegnite se, a zatim izdahnite i opustite se spuštajući ruke na koljena. Zatim – 30 sekundi opuštanja. Ponavljajte ovu vježbu 3-5 minuta.

Sjedite na prostirku ispruženih nogu ispred sebe. Držite leđa uspravno. Podignite ispravljene ruke paralelno sa podom. Raširite ramena u stranu. Dok udišete, malo nagnite torzo unazad i podignite noge četrdeset pet stepeni nagore.

Dok izdišete, vratite se u početni položaj. Pokreti treba da budu glatki, disanje – odmjereno. Vrijeme izvršenja – 5 minuta. Zatim udahnite, izdahnite i pređite na sljedeću vježbu.

Sjedite na prostirku sa ravnim nogama ispruženim naprijed. Spustite glavu dole, laktove postavite na pod sa obe strane nogu i rukama uhvatite pete.

Ako ne uspijete, obmotajte ruke oko zglobova. Ostanite u ovom položaju najmanje 3 minuta. Ne opuštajte se! Zatim udahnite, izdahnite i ponovo se istegnite. Ovu vježbu uradite još dva puta, a zatim nežno ustanite.

Ovih 6 vježbi omogućiće kičmi da se ispravi i tonizira leđne mišiće. Dovoljno su intenzivne, ali rezultat će biti odgovarajući! Fleksibilnost kičme je garancija mladosti, slobode kretanja i misli.

Zaista, vrlo često je ukočenost leđa rezultat nervnih završetaka. Doživljavajući stres, čovjek se napreže i povlači u sebe. Obratite pažnju na pravilno disanje: pobrinite se da se dijafragma opusti, duboko dišite, oslobodite napetost u rebrima.

Ovim vježbama nećete se plašiti bolova u leđima! Zaboravite šta je „drvena“ kičma. Prednosti ove vježbe teško mogu biti precjenjene.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh