Zdravlje

KOVID ili samo AMBROZIJA? Evo kako da razlikujete simptome alergije i virusa korona

Nekada i sezonska alergija može da zaliči na virus korona, ali obratite pažnju na to šta nam poručuju doktori i kada nije neophodno odmah se uputiti u kovid ambulantu

glossy

Ovih dana je u Srbiji mnogo onih koji osećaju simptome poput svraba nosa, suznih očiju, kijanja, grebanja grla… U ovakvom periodu, kada pandemija i dalje vlada i hara, često odmah i nakon najblažih simptoma pomislimo na to da smo se potencijalno zarazili virusom korona.

Ipak, važno je znati da je u toku sezona alergije na ambroziju, a da je ona u ovom periodu posebno izražena i jaka.

Simptomi alergije na ambroziju i simptomi virusa korona mogu biti jako slični, pa se ljudi često testiraju na kovid kada je u pitanju samo alergija!

Prof. dr Vojislav Đurić sa Klinike za alergologiju i imunologiju Kliničkog centra Srbije za Kurir je objasnio koji su to simptomi koji su zaista za odlazak na kovid-testiranje, a koji za odlazak kod izabranog lekara.

— Kada govorimo o alergiji na ambroziju, javlja se bistar sekret, suzenje očiju koje je obilno, svrab nosa, kijanje u serijama, pa i začepljenje nosa. Ukoliko nema temperature, mesta panici nema — rekao je Đurić za Kurir.

Pulmolog Tatjana Radosavljević za Kurir je objasnila da se simptomi ovakve alergijske reakcije gotovo uopšte ne razlikuju od prehlade.

— Važno je napomenuti da zbog zapušenosti nosa dolazi do smanjenja i/ili gubitka čula mirisa. Ove dve činjenice mogu otežati razlikovanje simtoma alergije na ambroziju od simptoma kovida, što neke ljude dovodi u paniku. Ipak, nijednu alergiju ne prati temperatura i to je važno znati. Zato pacijenti kod kojih izostaje temperatura, treba ipak da se jave svom izabranom lekaru — objasnila je Radosavljević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh