Zdravlje

Hoćete li smršaviti ako na spavanje odlazite gladni? Evo odgovora

Ako odlazite u krevet gladni, to vam neće vam pomoći u mršavljenju.

Mjerenje obima stomaka - Pensorosa.it

Odlazak u krevet s osjećajem gladi ne utječe podjednako na sve osobe, no stručnjaci navode kako takvo stanje ne doprinosi ni zdravlju ni težini, prenosi thehealthy.com. Evo što vam se može dogoditi ako u krevet odlazite gladni:

1. MANJAK SNA
Glad je stanje koje će mozak držati u stanju pripravnosti i neće mu dopustiti stanje dubokog sna, tvrdi dijetetičar Wesley Delbridge. Uostalom, glad će umanjiti i trajanje sna jer ćete gladni teže zaspati.

2. POVEĆANJE TJELESNE TEŽINE
Pad razine šećera u krvi uzrokovat će glad koja će se zatim pokušati utažiti hranom nadohvat ruke, a takva će hrana dovesti do povećanja tjelesne težine. Spavanje s praznim želucem poremetit će i razine šećera u krvi koje će u konačnici utjecati na metabolizam. Stoga se preporuča grickanje kockice tamne čokolade ili šake oraha koji će vas držati sitima do jutra.

3. GUBITAK MIŠIĆNE MASE
U nedostatku nutrijenata čije će proteine tijelo preraditi u mišiće, energija gladnog tijela crpsti će se iz onih dijelova tijela koje nikako ne želite, iz mišića, tvrdi Europsko društvo kardiologa. Navode i kako će dugotrajne faze gladi tijekom sna loše utjecati i na najvažniji mišić, na srce.

4. MANJAK ENERGIJE
Stvaranje energije preradom proteina 24-satni je posao koji se odvija unutar tijela. U nedostatku proteina takav će se proces usporiti pa će buđenje manjkati energijom. Sveučilište u Floridi analiziralo je razinu energije onih koji su prije sna konzumirali 30 grama proteina i oni koji to nisu učinili. Nalazi su pokazali kako su oni koji su konzumirali proteine imali visoke razine energije dok oni koji su spavali gladni nisu.

5. MRZOVOLJA
Sveučilište Cambridge potvrdilo je kako glad uzrokuje rast razine hormona koji reguliraju ponašanje te utječe na dijelove mozga koji inače kontroliraju ljutnju. Na taj način glad izravno uzrokuje ljutnju.

6. PRIDRŽAVANJE OBROKA
Odlazak u krevet iako ste gladni ne mora uvijek biti loša stvar, smatraju stručnjaci. Takav će san dovesti do buđenja nakon kojeg ćete pojesti konkretan obrok koji će po mogućnosti biti sastavljen od velikog udjela proteina i vlakana.

7. MRŠAVLJENJE
Kasnovečernji obroci mogu dovesti do povećanja tjelesne težine. Večera u kasne sate dovest će do napuhnutosti koja će zatim povećati inzulin i glukozu u krvi. Neaktivno tijelo će stoga te dodatne kalorije prerađivati u masti. Stručnjaci predlažu da između doručka i večere traje post od 12 sati, prenosi Ordinacija.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh