Zdravlje

TRAVE ZA “ŽENSKE PROBLEME” – Čajevi od ovih BILJAKA su najefikasniji kada su u pitanju upale i bolovi

Ginekološki problemi mogu da se regulišu i preventivno korišćenjem čajeva i biljaka koje su veoma efikasne u rješavanju nelagodnosti kao što su bolne menstruacije, razne upale i infekcije.

Bol u stomaku - Kurir.rs

Virak

Virak je veoma cijenjena ljekovita biljka, i od davnina ima široku primjenu kod ženskih tegoba i bolesti. Čak je najpoznatiji kao „trava za ženske probleme”, a narodni nazivi su i “gospin plašt” i “svijeta biljka”. Koristi se najviše za regulisanje menstrualnih tegoba i probleme sa matericom i jajnicima, ali pomaže kod bolnih i neredovnih menstruacija, spuštene materice i povreda materice do upala praćenih sekretom. Virak jača zidove materice, pa što štiti od pobačaja ali i olakšava porođaj. Najnovija naučna istraživanja pokazuju da neke materije u virku spriječavaju rast stafilokoke, bakterije koja je postala otporna na mnoge antibiotike.

Hajdučka trava

Stolisnik, hajdučica ili hajdučka trava liječi “mnogo teških rana”, jer ima jaka antibiotska svojstva. Pomaže kod pojačanog menstrualnog krvarenja, raznih upala urogenitalnog sustava, čisti i detoksikuje krv i jetru, smiruje glavobolju i vrtoglavicu, pomaže kod mioma, cista, grčeva i spazma materice… Ova biljka sadrži vitamine C i K, rutin, gorke materije, gvožđe, kalijum, flavonoide, tanine, inulin, kamfor… Zbog obilja ovih aktivnih lekovitih supstanci, stolisnik je jedna od najkompletnijih i najljekovitijih biljaka.

Peršun

U narodnoj medicini peršun se koristi kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, čak i za pospešivanje lučenja mleka kod dojilja i sredstvo za olakšanje varenja. Peršun sadrži etarsko ulje sa 2-6% apiola i miristicina, flavonoide, furokumarine. List peršuna sadrži osim etarskog ulja i flavonoide i vitamine A, B1, B2, i C. Koren peršuna sadrži uz etarsko ulje, flavonoide, furokumarine i polacetilene.

Neven

Cvijet nevena sadrži brojne sastojke koji mogu da pomognu u liječenju problema sa ciklusom i neplodnosti. Aktivni sastojci nevena djeluju protivupalno, antiseptično, ublažuju grčeve, djeluju na zaustavljanje krvarenja, ubrzavaju zarastanje rana, polisaharidi deluju imunostimulišuće. Za ekstrakt nevena čak su nedavna istraživanja pokazala da ima citostatičku i antitumorsku aktivnost.

Očajnica ili macina trava

Macina trava od davnina se koristi za liječenje neplodnosti žena. Narodni naziv je očajnica, slikovito opisuje stanje žena koje nisu u mogućnosti da postanu majke. Osnova njenog djelovanja je normalizacija lučenja polnih hormona i uravnotežavanje hormonalnog ciklusa. Ovo je medicina potrdila da je osnovni preduslov uredne trudnoće. Očajnica izuzetno pomaže kod menstrualnih tegoba i niza drugih ženskih bolesti.

Sladić

Sladić se najvišee koristi za liječenje policističnih jajnika, jer povećava izlučivanje kortizola i estrogena, a smanjuje testosteron. Ovo je veoma važno za žene s policističnim jajnicima jer kod PCOS pretjerano se luči testosteron. Istraživanja su pokazala da sladić kod žena smanjuje količinu testosterona za pedeset posto. Ključ je u aktivnom sastojku koji blokira enzim za proizvodnju testosterona u jajnicima. Sladić se često koristiti u kombinaciji sa božurom, koji isto smanjuje proizvodnju testosterona, a uz to podstiče ovulaciju i poboljšava proizvodnju progesterona, piše “Srbija Danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh