Zdravlje

Da li je istina da korona “voli” samo čista pluća? Pulmolog objašnjava zašto su pušači u zabludi

– Otežana mogućnost rane dijagnostike raka pluća u doba pandemije ključan je razlog za povećanje smrtnosti – kaže specijalista pulmologe dr Ana Stojanović, načelnik pulmologije u KBC “Bežanijska kosa”.

Koronavirus - Ilustracija / Srbijadanas.com

Karcinom pluća najčešće je dijagnostikovani karcinom širom svijeta i vodeći je uzrok smrtnosti kod obolelih od malignih bolesti. Statistike pokazuju da je kod muškaraca ovo najučestalija maligna bolest. Slična je situacija i u Srbiji, gdje godišnje od ove bolesti oboli oko 6.500 osoba.

– Pandemija korona virusa značajno je uticala ne samo na pogoršanje sveukupne epidemiološke situacije, već i na povećanje smrtnosti od raka pluća.

Otežana mogućnost rane dijagnostike raka pluća u doba pandemije ključan je razlog za povećanje smrtnosti – kaže za eKliniku specijalista pulmologe dr Ana Stojanović, načelnik pulmologije u KBC “Bežanijska kosa”.

– S obzirom na to da se radi o imunokompromitovanim osobama, posebnu pažnju treba obratiti na obolele od karcinoma pluća i preporučuje se njihova obavezna vakcinacija.

Simptomi i faktori rizika

Prema njenim rečima, najčešći simptomi karcinoma pluća su prolongirani kašalj, iskašljavanje krvi, otežano disanje, opšta slabost, bol u grudima i gubitak tjelesne težine.

– Pacijenti bi trebalo da se jave ljekaru pri prvoj pojavi ovih simptoma, pogotovo ako kod njih postoje faktori rizika za razvoj maligne bolesti pluća – ističe dr Stojanović i dodaje da su pušenje, aerozagađenje i genetska predispozicija osnovni faktori rizika.

Kako objašnjava, postoji više različitih tipova karcinoma pluća, ali je uobičajena podijela na nesitnoćelijski i sitnoćelijski karcinom pluća. Kod žena nepušača nešto je učestaliji adenokarcinom pluća.

KBC “Bežanijska kosa” je ustanova u kojoj se, kako ističe dr Stojanović, sprovodi kompletna dijagnosika i liječenje karcinoma pluća.

– Poslije pulmološkog pregleda, i u cilju skrininga kod aktivnih pušača, sprovode se imidžing metode, a potom i invazivna plućna dijagnostika. Bronhološka služba je jedna od najopremljenijih i najznačajnijih u zemlji, sa više od 1.000 urađenih intervencija godišnje.

Takođe, u KBC “Bežanijska kosa” se radi patohistološki pregled uzoraka tkiva, a potom se poslije konzilijarne odluke može sprovesti hiruško ili specifično onkološko liječenje koje obuhvata hemioterapiju, biološku i imunoterapiju. Po svim dijagnostičkim i terapijskim režimima, Srbija prati svjetske trendove – kaže sagovornica eKlinike.

Zabluda je da kovid-19 zaobilazi pušače

Pored toga što je konzumiranje duhana jedan od najvažnijih uzroka pojave karcinoma pluća, veoma je značajno, upozorava dr Stojanović, da dugogodišnji aktivni pušači idu na redovne pulmološke preventivne preglede, jer tako mogu uticati na rano otkrivanje bolesti.

– Još je značajnije uticati na podizanje svijesti o štetnosti duvana i pomoći u odvikavanju od pušenja. Neophodno je da regulatorni državni organi zabranom pušenja na javnom mjestu i sankcionisanjem nepoštovanja ovih mera doprinesu u borbi protiv štetnog uticaja duhanskog dima – odlučna je dr Stojanović.

Na pitanje da li je tačno da virus SARS-CoV-2 zaobilazi pušače, načelnica pulmologe KBC “Bežanijska kosa” kategorički tvrdi da je to neistina.

– Apsolutno nije tačno da korona „voli čista pluća“ i da zaobilazi one koji konzumiraju cigarete. Pušači su u podjednakom riziku od oboljevanja od ove bolesti, kao i svi ostali.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh