Zdravlje

Ovo su OPASNOSTI od prevelikog unosa VITAMINA D

Upozorenje o zloupotrebi i neselektivnoj upotrebi suplementa.

Suplementi - Body.ba

Naučnici i stručno medicinsko osoblje upozoravaju na neselektivnu upotrebu vitaminskih dodataka usred pandemije koronavirusa, među kojima je i zloupotreba, odnosno pretjerano uzimanje nutritivnih suplemenata s vitaminom D, koji mogu imati kontraefekt i biti vrlo opasni za zdravlje.

Potrebe za vitaminom D mogu da se razlikuju od osobe do osobe, tako da ne postoji jedinstveni nivo koncentracije ovog nutrijenta koji definiše nedostatak, a ne postoji ni konsenzus u pogledu preciznog nivoa vitamina D koji predstavlja optimalno zdravlje, navodi se u saopštenju severnoameričkog tima stručnjaka.

Naučnici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje upozoravaju da su previsoke koncentracije vitamina D u krvi gotovo uvijek posljedica njegove prevelike konzumacije putem dijetetskih suplemenata i da mogu prouzrokovati bubrežnu insuficijenciju i aritmiju, na kraju i smrt.

Previsoke koncentracije u krvi (veće od 150 ng/ml) mogu rezultirati mučninom, povraćanjem, mišićnom slabošću, dezorijentisanošću, bolovima, gubitkom apetita, dehidracijom, prečestim mokrenjem, povećanom žeđi.

Brojne zdravstvene ustanove širom svijeta upozoravaju na prekomjernu upotrebu dodataka ishrani ‘na svoju ruku’, tako da povedite računa, piše “Srbija Danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh