Zdravlje

Nada Obrić 73 o godinama borbe sa rakom: Tačno znam od čega sam se razboljela! Ovo je bio okidač!

Nada Obrić otpjevala je hitove koji se i danas pjevaju, radila godinama kao pravnica u Sarajevu, bila voditeljka 150 TV emisija, učestvovala u rijalitijima, držala kozmetički salon… Njena karijera traje već pola vijeka. Nažalost, borba s karcinomom odnijela joj je više od dvije decenije mirnog života, ali u 73. godini njen stav prema bolesti i sjajni kćerka, sin i dvoje unuka donose joj stabilnost zbog čega izaziva dodatno poštovanje i ljubav.
Nada je u intervjuu govorila o svojoj bolesti, te otkrila i šta je bio okidač.
“Borim se da budem dobro, a vrućine baš teško podnosim. Pod klimom sam, ne izlazim iz kuće, kao i većina.”

*Koliko novac, udoban život, mogućnost da se dobro hranite utiču na ishod liječenja?

“Neki novac mora da postoji, naročito za lijekove. Hvala bogu, kod nas je liječenje besplatno i naše zdravstvo pokriva osnovne troškove. A što možete sebi dodatno da priuštite… možete. Sve je važno, ali glava je najvažnija, da liječenje olakšate i sebi i okolini. Ali, kad se tako teško razbolite, shvatite svu trivijalnost jurnjave, svađa… Žao mi je ljudi koji brinu tuđe brige. Izađi, prošetaj, gledaj ljude, saobraćaj… Kako teče saobra}aj, tako teče život. Život je tako lijep i dragocjen, a mi ga tražimo na ružne stvari. Ne znamo šta nas čeka sutra. Bolest ne pita i niko nije zaštićen. Kad sam prvi put bila na zračenju, na onkologiji, pila sam kafu s direktorom i rekla: “Jesam li sad završila?” On mi kaže: “Nisi. Sutra može da se pojavi na nekom drugom mjestu.” Nikad nisam zaboravila tu rečenicu. To mi se i desilo.”

*Obično kada se razbolimo pitamo se šta je do toga dovelo. Jeste li preispitivali sebe?

“Znam ja od čega sam se razboljela. Stres je okidač, svakako. Imala sam mnogo stresova o kojima ne bih pričala i negdje je moralo da eksplodira.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh