Zdravlje

Kako spriječiti ljuštenje kože nakon sunčanja?

Jesi li i ti od onih koji uživaju u sunčanju tokom ljetnih dana? Ali, da li si dovoljno oprezna po tom pitanju? Moraš biti oprezna jer izloženost suncu može podstaći ljuštenje kože ili opekotine. Tvoja koža se peruta jer želi da odbaci oštećene ćelije. U nastavku ti donosimo kako da spriječiš ljuštenje kože nakon sunčanja.

Opekotine od sunca - Nezavisne.com

Prevencija je uvek najbolji lijek kako ne bi došlo do perutanja ili opekotina od sunca, a zaštitna krema je neophodna tokom ljetnih dana. Izuzetno je važno da namažeš zaštitnu kremu prije izlaganja suncu, a ukoliko ideš u vodu, namaži se i nakon što izađeš. Posebno vodi računa o skrivenim predjelima na koži.

Crvenilo, bol i ljuštenje kože su nepogrešivi znaci da si proveli previše vremena na suncu. Ljuštenje kože nakon opekotina od sunca je pokušaj tijela da se oslobodi oštećenih ćelija i da te zaštiti od prijevremenog starenja i raka kože. Nažalost, ova pojava takođe izaziva svrab i neugodnost. Dok ljuštenje kože ne može uvijek da se izbjegne, ipak možeš smanjiti vjerovatnoću da će se tvoja koža manje ljuštiti odgovarajućom brigom odmah nakon izlaganja suncu.

Prvi korak
Lijekovi poput Ibuprofena smanjuju bol i opekotine, te smanjuju rizik od ljuštenja. Klinika Mayo navodi da su anti-inflamatorni lijekovi poput ovog najefikasniji kada se uzimaju vrlo brzo nakon izlaganja suncu.

Drugi korak
Tuširaj se hladnom vodom kako bi ti se koža prije ohladila. Ne peri opečenu kožu jakim sapunima i izbjegavaj da se koža osuši nakon kupanja, jer to može povećati vjerovatnoću da će ti se koža ljuštiti.

Treći korak
Nanesi kremu nakon tuširanja na područja koja si sunčala. Uradi to odmah nakon što izađeš iz kupatila. Pojedine kreme su specijalno dizajnirane za izgorjelu kožu i mogu se kupiti u svim prodavnicama koje prodaju kozmetičke preparate i apotekama. Većina njih sadrži aloe veru koja smiruje kožu, pomaže kod upale i učestvuje u prevenciji od ljuštenja.

Četvrti korak
Pij više vode kako bi podstakla obnavljanje kože i spriječili njeno ljuštenje. Klinika Mayo tvrdi da izlaganje suncu može prouzrokovati povećanje gubitka tečnosti i dehidrataciju, što čini užasno važnim da piješ dovoljno vode, posebno prvih nekoliko dana nakon što si izgorjela.

Peti korak
Nemoj grebati kožu, niti je češati. Spaljena koža često svrbi, ali grebanje će samo povećati oštećenje tkiva i povećati rizik od ljuštenja. Ukoliko dobiješ potrebu da se počešeš, primijeni neki smirujući aloe vera gel direktno na mjesta koja te svrbe, ili nanesi kocke leda umotane u tkaninu na kožu. Oba ova načina trebala bi ti omogućiti privremeno olakšanje.

Šesti korak
Redovno koristi kremu za sunčanje, to bi zaista trebalo da bude dio tvoje svakodnevne rutine, ali je to posebno važno kada imaš opekotine od sunca. Vrijeme provedeno na otvorenom prostoru bez zaštite tvoje već oštećene kože povećava rizik od ljuštenja i pogoršava tvoje opekotine.

Koristi hidratantne kreme i losione koji će nahraniti kožu ili med. Takođe možeš koristiti ovsene pahuljice natopljene u mlijeku i hladne obloge: peškir natopi obranim mlijekom ili zelenim čajem.

Nadamo se da ti ne treba ni govoriti da bi najbolje bilo izbjegavati direktno izlaganje sunčevim zracima između 10 i 16 sati, kao i da ti je obavezno potrebna krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom. Ten će doći postepeno, a trebalo bi i napokon shvatiti da je zdravlje kože ipak važnije od tamnije puti. Zato, poslušaj ove naše savjete i mirna otiđi na more, bazen ili rijeku,piše Zdravlja.com


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh