Zdravlje

Koji lijek smanjuje širenje karcinoma u tijelu

Raspoloživi dokazi o efikasnosti i sigurnosti aspirina opravdavaju njegovu upotrebu, kažu naučnici

Tableta - Lj&Z

Akademici s Univerziteta u Kardifu izvršili su sistematski pregled 118 objavljenih posmatračkih studija kod pacijenata sa 18 različitih vrsti karcinoma. Potom su objedinili rezultate i pronašli povezanost između uzimanja aspirina i smanjenja smrtnosti za 20 posto na osnovu pregleda oko 250.000 pacijenata.

Iznenađeni djelovanjem
– Raspoloživi dokazi o efikasnosti i sigurnosti aspirina opravdavaju njegovu upotrebu kao dopunski tretman kod širokog spektra karcinoma i o tome treba obavijestiti pacijente – naveli su akademici.

Vodeći autor studije koji je proučavao efekte aspirina više od 50 godina rekao je kako su posljednjih godina njegov istraživački tim i on bili iznenađeni djelovanjem aspirina na biološke mehanizme koji su relevantni za karcinom, a čini se da je djelovanje isto kod mnogih različitih karcinoma.

Naučni dokazi
Tim naučnika je nakon toga donio odluku da pregleda dostupne naučne dokaze o upotrebi aspirina kao dodatnog tretmana za širok spektar karcinoma. Otkrili su kako je nakon dijagnoze raka oko 20 posto više pacijenata koji su uzimali aspirin bilo u životu, u poređenju s pacijentima koji nisu uzimali aspirin.

Prema riječima naučnika, njihovo istraživanje sugerira da aspirin pomaže u smanjenju širenja karcinoma u tijelu,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh