Zdravlje

Komarci su vas izujedali po cijelom tijelu? Ovo su 5 kućnih trikova koji instant ublažavaju svrab

Ne češite mjesto uboda jer tako samo produžavate agoniju. Posegnite za ovim prirodnim tretmanima.

Ujed komarca - Ilustracija/Blogspot.com

Pasta za zube
Istraživanja su dokazala da ovo nije nikakav mit. Sastojci paste za zube djeluju antibakterijski, protivupalno i ublažavaju bol. Stoga slobodno istisnite malu količinu na plikove od komaraca.

Aspirin
Za ovu svrhu aspirin ne treba da progutate, već da ga izmrvite i pomiješate s vodom da se stvori pasta. Ovaj trik smanjuje svrab i iritaciju.

Led
Led je odličan za smanjenje otoka i upale. Kockicu leda zamotajte u papirni ubrus i držite na mjestu uboda 20 minuta dok se ne otopi. Važno je da ne stavljate led direktno na kožu kako ne biste dobili “opekotine” od leda.

Med
Med ima brojna ljekovita svojstva; djeluje antibakterijski i protivupalno. Stavite malu količinu na plikove od uboda. Ne samo da će med smanjiti otok, nego će vas i spriječiti da se češete.

Kamilica
Čaj od kamilice koristi se za obloge kako bi smanjio upalu i ubrzao zacjeljivanje. Umočite kesicu čaja od kamilice u šolju i stavite je pola sata u frižider. Zatim istisnite višak vode i natopljenu kesicu stavite na ubod komarca. Ostavite da djeluje 10 minuta pa je ponovo vratite u frižider kako biste mogli ponovo da je iskoristite, piše “Srbija Danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh